Netanyahu ABD Kongresi’nde konuştu: "Taviz vermeye hazırız"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, barış için "Yahudilerin atalarının anayurt topraklarından bir kısmını" devretmeyi de içine alan, tavizler vermeye hazır olduklarını" belirtti.

Şalom
26 Mayıs 2011 Perşembe

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Kongresi Genel Kurulu'nda  milletvekillerine seslendi.

Netanyahu konuşmasının başlangıcında, salondaki izleyicilerden biri tarafından protesto edilirken, kongre üyeleri ayakta alkış tutarak protestocunun sesini bastırdı. Gösterici polisler tarafından salondan çıkarılırken Netanyahu,  İran gibi "diktatör parlamentolarda böylesine bir protesto yapılamayacağını, bunun ancak ABD gibi gerçek demokrasilerde olabildiğini" söyledi.

İsrail'in barış istediğini ve Filistinlilerle kalıcı barışı oluşturmanın yolunu bulacağını belirten Netanyahu, barış için Yahudilerin "atalarının anayurt  topraklarından bir kısmını devretmeyi de içine alan, acı tavizler vermeye" hazır olduklarını ifade ederek, İsrail'in bölgede "yabancı bir işgalci olmadığını" kaydetti. Filistinlilerin de "bu küçük toprak parçasını kendileriyle paylaşarak,  kendi ülkelerinde özgür ve barış içinde yaşayabilmeleri gerektiğini" dile getiren Netanyahu, kendisi de dahil 6 İsrail başbakanının iki devletli çözümü benimsediğini, ama Filistinlilerin İsrail'in varlığını kabul etmediğini savunarak, anlaşmazlığın "bir Filistin devletinin kurulmasından değil, bir Yahudi devletinin varlığının kabul edilmek istenmemesinden kaynaklandığını" savundu.

Netanyahu, Filistinlilerin bu anlaşmazlığın bitmesinde isteksiz olduğunu,  ancak bu sorunda sona gelinmesi gerektiğini belirterek, Filistin Yönetimi Başkanı  Abbas'a çağrı yaptı. Netanyahu, Abbas'ın, halkının karşısına çıkıp "bir Yahudi devletini kabul ettiğini" söylemesi gerektiğini kaydetti. Netanyahu, 6 kelimeden oluşacak bu sözlerin tarihi değiştirebileceğini dile getirdi.

Hamas'ın barış için partner olamayacağını belirten Netanyahu, Abbas'a,  Hamas ile anlaşmasından vazgeçmesi, masaya oturup müzakere etmesi ve "bir Yahudi  devletiyle barış yapması" yönünde seslendi.
        
Netanyahu, Filistin'in "yeteri derecede toprakları olmasını" istediklerini, Filistin devletinin büyüklüğü konusunda "cömert" olacaklarını, ancak Filistin'in askerden arındırılmış olması ve Ürdün Vadisi boyunca İsrail'in uzun süreli askeri varlığını kabul edilmesi gerektiğini söyledi.