OBAMA ve NETANYAHU arasındaki buzlar eriyor

Obama AIPAC'ta yaptığı konuşmada, Ortadoğu politikasını netliğe kavuşturdu. Netanyahu, bu konuşmadan çok etkilendiğini ve barış ile ilgili dileklerinde Obama’nın yanında olduğunu söyledi.

Dünya
25 Mayıs 2011 Çarşamba

ABD Başkanı Barack Obama, pazar günü İsrail destekçisi AIPAC’a (American Israel Public Affairs Committee) bir konuşma yaptı. İki halk için iki devlet ve 1967 sınırları üzerinden pazarlıkların yapılmasının uzun yıllardır ABD politikası olduğunu belirtti. 

İki ülke arasında sıkıntı yaratan ilk konuşmasının ardından yaptığı açıklamada ‘Filistin Devleti’nin temeli için Filistinliler ve İsrailliler arasında iki devletli çözümün sonuçlanmasına yönelik olarak İsrail’in 1967 sınırlarını desteklediğini belirtti. Açıklamasına devam ederken 1967 sınırlarının pazarlık temeli olması gerektiğini ve üzerinde anlaşılacak toprak değişimlerine ülkesinin inandığını ifade etti. Üstüne basa basa 4 Haziran 1967 sınırlarını kast etmediğini açıklayan Obama, bunu daha fazla beklemeden paylaşmalarına sebep olarak da İsrail’in güvenliği ve barış çalışmalarını gösterdi. İsrail-Filistin sınırları ve tam güvenlik üzerinde duran Obama, İsrail’in artan bir izolasyonla yüzleşmeye başladığını ve güvenilir bir Ortadoğu barış süreci için on, yirmi veya otuz yıl daha beklenmemesi gerektiğini, bunun karşılanamayacağını vurguladı. Konuşmasını ABD’nin İsrail’in güvenliğine olan bağlılığı ile bitiren Obama ayrıca Hamas’ın İsrail’in var olma hakkını kabul etmesi isteğini yinelerken ellerindeki esir İsrail askeri Gilad Şalit’in de serbest bırakılmasını talep etti.

Netanyahu: Barış görüşmelerini yenilemek için Obama ile çalışmaya kararlıyım

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistinlilerle durma noktasına gelen barış görüşmelerinde yeni bir yol haritası çizilmesinde ABD Başkanı Barack Obama ile birlikte çalışacağına söz verdi. Başkan Obama’nın AIPAC’ta yaptığı konuşmaya istinaden Başbakan Netanyahu yayınladığı bildiride şunları söyledi: “AIPAC Konferansı’ndan önce Başkan Obama’nın yaptığı konuşmadan çok etkilendim. Başkan Obama’nın barış için geçmişte ve bugün gösterdiği çabalardan ötürü son derece minnettarım. Barış görüşmelerini yenilemek için Başkan Obama ile çalışmaya kararlıyım.”