Lag Baomer Ortaköy Ets Ahayim Sinagogu’nda kutlandı

Lag Baomer günü Yahudi tarihinde neşeli günlerden biri olarak kabul edilir. Bu tarihte, Rabi Akiva’nın 24 bin öğrencisinin ölümüne yol açan şiddetli bir salgın sona ermiştir.

Toplum
25 Mayıs 2011 Çarşamba

Bu tarih, aynı zamanda Rabi Şimon Ben Yohay’ın ölüm yıldönümüdür. Kendisi ölümünden önce, öğrencilerine, ölüm gününü bir kutlama olarak korumalarını vasiyet etmiştir. İşte bu önemli ve neşeli günü Ortaköy Ets Ahayim Sinagogu 20 Mayıs Cumartesi akşamı kutladı.

Ortaköy Sinagogu’nun bahçesinde Şabat bitiminin Avdala duasının ardından sinagoga gelen yahidler  müzik eşliğinde bahçeye geçtiler. Ortaköy Sinagogu Haham Akaali Rav Naftali Haleva, Rabi Akiva’nın ile Rabi Şimon Ben Yohay’ın yaşamları  ve öğretileri hakkında bilgi verdikten sonra biri Rabi Şimon Ben Yohay, ikincisi Rabi Elazar ve üçüncü ise Rabi Akiva ve öğrencileri anısına üç ayrı mum yakıldı. Bu üç mumun ardından sinagoga gelenler tarafından ayrı ayrı Rabi Akiva’nın öğrencileri, dini alimleri Tanaim, Amoraim, Geonim anılarına mumlar yakıldı. Günün anlamına uygun Lag Baomer gecesi okuduğumuz “Bar Yohay “ adlı parça coşkulu bir şekilde okundu. Rav Haleva’nın okuduğu anlamlı duaların ardından tören Amar Rabi Aba ve Kadiş  duası okundu. Tören “Rabi Şimon Ben Yohay’ın hakkı üzerimize ve tüm kardeşlerimizin üstüne kalkan olsun; Güzel ve barış günlerini görmemiz yakın olsun; kalbimiz sevinsin, kin ve nefret sona ersin. Maşiah’ın günleri yakın  olsun…” sözleriyle sona erdi.