İsrailli tiyatrocular sahneye çıkamadan Antalya’dan ayrıldı

Antalya’ya gösteri için gelen israilli tiyatrocular bazı derneklerin protesto edecekleri açıklamaları üzerine güvenlik gerekçesiyle polis eşliğinde Türkiye’den ayrıldı.

Şalom
23 Mayıs 2011 Pazartesi

Antalya'da düzenlenen Uluslararası Tiyatro Festivali'ne 2 gösterim için gelen İsrail Cameri Tiyatrosu topluluğu, bazı dernek ve grupların Mavi Marmara gemisinin intikamı için protesto gerçekleştireceklerini açıklamaları üzerine kenti terk etti.Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nün ikincisini düzenlediği festivalin konuk yabancı tiyatro topluluklarından olan İsrail Cameri Tiyatrosu, komedi türü 'Kalbimi Titret' adlı oyunu pazartesi saat 17.00 ve saat 20.00'de oynayacaktı. Ancak geçen haftadan itibaren bazı sivil toplum örgütleri, gösterinin yapılacağı Haşim İşcan Kültür Merkezi'ne gelerek protestolar düzenleyeceğini açıkladı. Bu yıl içinde konuk olarak geldikleri Trabzon ve Ankara'da da oyunları beğenilerek izlenen İsrailli tiyatrocular, protestoların hedefi olmamak için geri dönme kararı aldı. 
Geçen cuma günü kente gelişlerinde havalimanında 5 sivil polis tarafından karşılanan, eskortlarla konakladıkları otele götürülüp getirilen İsrailli tiyatrocular, kültür merkezinde prova yaparken de bir otobüs Çevik Kuvvet polisi tarafından koruma altına alınmıştı. 

Tekpi Gösteren Örgütler

İsrailli oyuncuları protesto edeceklerini basın toplantısıyla ilk açıklayanlardan Diyanet-Sen Antalya Şube Başkanı Mehmet Yıldırım, şunları söylemişti; "Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali'ne İsrail'den Cameri Tiyatrosu da davet edildi. Mavi Marmara katliamı sonrası hükümetin ortaya koyduğu tavır ile uyuşmayan bu davet, Ertuğrul Günay'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapıldı. Hem de Mavi Marmara katliamının yıldönümünde, sonuç olarak bu tiyatro grubu, her sivilin hem askerlik yaptığı ve hem vergi verdiği İsrail'de, o topraklarda henüz sözde İsrail devlet ilanı dahi olmamıştır. Filistinliler bulundukları her yerde ya öldürülüyor ya sürülüyorken kurulmuş ve sayısız İsrail ödülü almıştır. Ertuğrul Günay yönetimindeki Kültür Bakanlığı tarafından, üstelik 9 sivil ve silahsız Türkiyeli müslümanın öldürüldüğü Mavi Marmara baskınının yıldönümüne yakın bir tarih olan 22 Mayıs'ta Antalya'ya çağrılması, en nazik ifade ile basiretsizlik ve hassasiyetsizlik göstergesidir."

İsrail radyosuna konuşan topluluğun başkanı Noam Semel de “21 kişilik topluluğu tehlikeye atamam. Daha önce yurtdışında yaklaşık 100 yerde sahne aldım ama hiçbir zaman böyle bir durumla karşılaşmadım” dedi.