'Von Trier'den Cannes'da Nazi skandali'

Lars Von Trier'in Adolf Hitler ile ilgili sözleri 64. Cannes Film Festivali'nde skandal yarattı. 'Hitler'i anladığını belirten yönetmen Cannes'da istenmeyen adam ilan edildi.

Şalom
19 Mayıs 2011 Perşembe

Düzenlediği basın toplantısı sırasında "Hitler'i anladığını", "İsrail'in de artık can sıkmaya başladığını" belirten Danirmarkalı yönetmen Lars Von Trier, festivalde soğuk bir havanın esmesine yol açtı.
Bir gazetecinin sorusunu yanıtlarken Trier, "Sadece adamı (Hitler'i) anladığımı söylüyorum. O kadar iyi bir herif değil ama onu çok anlıyor ve ona biraz da sempati duyuyorum" dedi. Yahudilere karşı olmadığını söyleyen Trier, "Fazla Yahudi taraftarı da değilim, çünkü artık İsrail gerçekten de can sıkmaya başladı" ifadelerini kullandı.
Gazetecinin Lars Von Trier'e yöneltiği soru ise Danimarkalı yönetmenin Alman kökeni ve onun Nazi sanat estetiğini beğendiği yönünde yaptığı açıklama ile ilgiliydi.

'Tamam ben bir naziyim'
Trier, Nazi estetiği ile ilgili açıklamasında, "Hitler'in mimarı Albert Speer'i çok seviyorum, Tanrı'nın yarattığı en iyi kişilerden bir değil belki ama o güzel yeteneğini Nazi rejimi sırasında kendisini ifade etmek için kullanabildi" dedi.
Lars Von Trier, basın toplantısını bitirirken de biraz sıkıntılı bir şekilde ve yüzünde beliren yarı bir gülümsemeyle "Tamam ben bir Naziyim" dedi.
   
'Sözlerimle incinen olduysa özür dilerim'
Festival yetkililerinin isteği üzerine özür dileyen Lars Von Trier, yayımladığı bir açıklamada, "Eğer bu sabah sarf ettiğim sözler birilerini incittiyse, hakikaten özür dilerim, ben ne bir Yahudi düşmanıyım, ne bir ırkçı, ne de bir Nazi", ifadelerini kullandı.
Festival düzenleme komitesi ise yayımladığı açıklamada, Lars Von Trier'in kendisini bir "provokasyona kaptırdığını" ve özür dilediğini belirtiyor.

İstenmeyen adam ilan edildi
Danimarkalı yönetmen 2005 yılında yaptığı açıklamada, "Benim işim tahrik etmek çünkü bu şekilde iyi film yaparsınız" demişti. Trier festivale, başrollerde Kirsten Dunst ve Charlotte Gainsbourg'un oynadığı "Melankoli" adlı film ile katılıyor.
Festival yönetim kurulu ünlü yönetmen Lars Von Trier’in bu sözlerinden dolayı festivalin ideallerine aykırı sözler olarak değerlendiridi. Trier her ne kadar pişman olduğunu açıklasa da istenmeyen adam ilan edildi.