Bahar alerjisi ve cildimiz

Or-Ahayim Özel Balat Hastanesi  Cildiye Uzmanı Dr. Zehra Doust, bahar alerjisi ve cildimiz ile ilgili merak edilenleri Şalom için kaleme aldı

Sağlık
18 Mayıs 2011 Çarşamba

Ağaç, çimen ve çiçeklerden havaya yayılan polenler, solunum yolu ile vücudumuza girer. Bağışıklık sistemimiz vücudumuza giren polenleri yabancı madde olarak algılayıp antikor salgılamaya başlar. Antikorlar normalde hastalandığımızda bakteri ve virüslerle savaşırlar. Antikorların polenlerle savaşı sırasında histamin adlı kimyasal madde kana verilir. Bahar alerjilerinde şikayetlerimiz olan burun akıntısı, hapşırık, burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma, cilt kaşıntısı ve kızarıklığı histaminin neden olduğu rahatsızlıklardır.

Bu tür rahatsızlıklarınızı doktorunuz iki farklı alerji testi ile değerlendirir. Cildimize uygulanan test sırasında alerjen madde cilt yüzeyine verilip sonuç izlenir. Diğer test ise RAST denilen kan testidir. Test sonucu bazı alerjen maddelere karşı pozitif çıksa da bu hemen belirtileri göstereceğiniz anlamına gelmediğini aklınızda bulundurmalısınız.

Göz nezlesi ve saman nezlesi olarak bilinen alerjik durum soğuk algınlığı ve nezle belirtilerinde olduğu gibi benzerlikler gösterir. Ancak alerjik durum 15 günü geçer, aralıklı ataklar halinde gelir ve ateş olmaz.

Alerjinin verdiği rahatsızlıklarda ilaçlara geçmeden bizim yapabileceklerimizin de olduğunu hatırlamamız gerekiyor.

Polen oranının yüksek olduğu günlerde dışarı çıkmamaya özen gösterebiliriz. Dışarı çıktığımızda saçımızda toplanan polenlerden saçımızı yıkayarak kurtulabiliriz. Elektrikli süpürgeyi kullandığımızda maske takarsak süpürgede biriken polenlerden etkilenmeyi azaltabiliriz.

Günlük tükettiğimiz bazı yiyeceklerimizin içinde histamini bloke eden maddeler vardır. Bunlardan biriside Kuersetin’dir. Kuersetin soğan, elma, siyah çay ve lahana da mevcuttur.

Bahar alerjisi ile savaşmanın bir yolu da kullanabileceğimiz ilaçların olmasıdır. Hapşırıkların, burun çekmelerinin ve kaşıntıların azaltılmasında antihistaminler kullanabiliriz.

Burun tıkanıklıklarında decongestan ilaçları alınır, bazen antihistamin ve decongestan birlikte kullanılabilir. Ayrıca buruna sıkılan decongestanlar bazen ağızdan alınandan daha etkili olabilir.

Önemli olan doktorunuza danışarak bu ilaçları almak çünkü bazı antihistaminler uykulu durumlara neden olabilir.

Yukarıda saydığımız ilaç tedavileri yetersiz kaldığında doktorunuz uygun görürse aşıya geçilebilir. Alerjiye karşı yapılan aşıların etkileri ağızdan ya da burundan alınan ilaçlardan daha uzun süreli etkilidir. Zaman zaman herkeste etkili olmadığı da gözlemlenmesine rağmen başarı oranı oldukça yüksektir.

Bahar alerji döneminde ciltte rastladığımız rahatsızlık atopik dermatit diğer bir adıyla atopik egzemadır. Egzeması olan birçok insanda saman nezlesi veya astımında görülmesi genetik olarak ailede alerjik bir yapıya sahip olunduğunun birçokgöstergesi olabilir.

Atopik egzemada ciltte kaşıntı, kırmızılık, kuruluk ve çatlaklar görülür. Egzema kaşıntısını ve egzemaya neden olan etkenleri azaltmanın bir yolu da cilt bakımıdır. Cildinizi nemlendirmenin önemini tekrar vurgulamak isterim. Günde iki kere uygulanan nemlendirici egzema ile mücadeleye çok iyi bir başlangıçtır. Ayrıca banyodan hemen sonra nemlendirici kullanımı önemlidir çünkü cilt hala nemlidir. Cilt kuruduktan sonra kullanılan nemlendirici egzemayı azdırabilir.

Alerjik yapılı kişilerde saman nezlesi ve atopik egzema birlikte görülebilmesine rağmen bahar alerjisinin tedavisi ve atopik egzema tedavileri birbirinden farklıdır. Antihistaminikler kaşıntının şiddetini azaltmada kullanılabilir ancak özel atopik egzema tedavisi için cilt uzmanın tavsiyelerine uyulmalıdır.