Yahudi ve Müslüman liderler yabancı düşmanlığına karşı

Rus ve Ukraynalı Yahudi ve Müslüman liderler, Kiev’de yükselen antisemitizm ve İslamofobi’yi görüşmek üzere buluştu. Görüşmeler Avrupa’da ‘aşırılık, ayrımcılık ve ırkçılığa karşı duyarlılık ve mücadeleyi arttırma’ çabaları kapsamında düzenlendi

Dünya
18 Mayıs 2011 Çarşamba

Ukrayna ve Rusya’nın ileri gelen 80 Yahudi ve Müslüman lider 12 Mayıs’ta Kiev’de bir araya geldi. İki dinin liderleri, yerel yönetimlere karşı daha fazla baskı uygulamak, İslam ve Yahudi karşıtı saldırıların faillerine karşı beraber karşı çıkmak konusunda birbirlerine söz verdi.

Ukrayna’nın başkentinde ‘Müslümanlar ve Yahudilerin, nefret ve aşırılığa karşı birleştiği’ ilk konferansta liderler cemaatlerine yapılan fiziksel saldırılar, tacizler, mezarlıkların tahrip edilmesi ve bombalama olayları hakkındaki bilgileri paylaştı.

Dünya Yahudi Kongresi’nin (World Jewish Congress, WJC) Başkan Yardımcısı ve Etnik Anlayış Vakfı’nın (Fondation for Ethnic Understanding, FFEU) Başkanı Haham Mark Schneier, Kiev’deki tarihi buluşmada, “Bu görüşmelerin amacı Müslümanlar veya Yahudilerin biri haksız yere saldırıya uğradığında diğeri için beraber duruş sergilemesi, demokrasi ve çoğulculuğun prensiplerini uygulayarak tüm Ukraynalı ve Rusların nezih bir geleceğe sahip olmasını sağlamaktır” dedi.

Kiev Konferansı, Ukrayna Yahudi Cemaati ve İnsan Hakları Enstitüsü Aşırılık ve Yabancı düşmanlığını Engelleme (Institue of Human Rights and the Prevention of Extremism and Xenophobia) tarafından destekleniyor.  Konferans, Avrupa Günü Anma Etkinlikleri çerçevesinde mayıs ayında düzenlenen dokuz Müslüman-Yahudi ortak etkinlikten biri olarak 12 Mayıs’ta yapıldı.  Yahudiler ve Müslümanlara karşı ırkçılık, aşırılık ve önyargılara karşı durmak için düzenlenen etkinlikler İngiltere, Fransa, İtalya, İsviçre, Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika ve Ukrayna’da da düzenlendi. Etkinliklere FFEU, WJC, Avrupa Yahudi Kongresi, Dinlerarası İlişkiler Dünya Müslüman Konseyi (World Council of Muslims for Interfaith Relations) ve Müslüman-Yahudi Konferansı sponsor oldu.  Etkinlikler 30 Mayıs’ta Brüksel’de düzenlenecek etkinlik ve zirveyle sonuçlanacak. Brüksel’de Yahudi ve Müslüman liderler bir araya gelerek Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso’ya ortak bir bildiri sunacaklar. Bildiride “Cemaatlerden herhangi birini şeytanlaştırma veya marjinalleştirme çabalarına karşı beraber mücadele etme bağımlılığı” yer alacak. Ayrıca “herhangi bir Yahudi veya Müslümana bağnazca bir saldırı tüm Müslüman ve Yahudilere yapılmış olduğu belirtilerek bu gibi hareketlere karşı ortak paydada tepki verileceği” iletilecek.