Bosna’da referandum iptal edildi

Tayland'dan Ekvator'a, Kuzey Kore'den Pakistan'a haftaya damgasını vuranlar...

Süzet DALVA Diğer
18 Mayıs 2011 Çarşamba

Haftanın Sayıları

1.000.000.000 YEN (yaklaşık 12 bin dolar) Nükleer fabrika çevresindeki alanların boşaltılması için Tokyo Elektrik Firması’nın her aileye vermesi gereken tazminat miktarı

66 Malezya’da ‘kadınsı’ hareketleri nedeni ile okul öğretmenleri tarafından erkeklik kampına gönderilen öğrenci sayısı

Tayland’da sürpriz başbakan adayı

2006 yılında askeri darbe nedeni ile zorla görevden alınan Tayland eski Başbakanı Thaksin Shinawatra’nın kız kardeşi Yingluck Shinawatra, 3 Haziran seçimleri için Pheu Thai Partisi’nden adaylığını koydu. Önceden hiçbir politik deneyimi olmayan Yingluck Shinawatra eğer parti seçimlerde birinci olursa ülkenin politik tarihindeki ilk kadın lider olacak.

Ekvator liderinden ilginç açıklama

Ekvator Cumhurbaşkanı Rafael Correa kendisi için yapılan rüşvet suçlamalarına karşı yalan testine gireceğini açıkladı. Seçim kampanyasını desteklemeleri için Kolombiyalı solculardan para almadığını iddia eden Correa, seçimi kazanmak için hiçbir kanunsuz yola başvurmadığını ve bu konuda içinin rahat olduğunu dile getirdi.

Kuzey Kore ve İran arasında teknoloji paylaşımı

Reuters’in raporuna göre, Kuzey Kore ve İran yaptırımları ihlal ederek aralarında balistik füze teknolojisi alışverişi yaptılar. Raporda transferin önceden Çin’le Kuzey Kore arasında yapıldığı ve bu nedenle Çin’e Kuzey Kore ile her türlü nükleer füze alışverişi yasağı konulduğu belirtildi. Ancak İran ile Kuzey Kore arasındaki transferin Çin aracılığı ile gerçekleştiği iddia ediliyor.

ABD ile Pakistan arasında diplomatik görüşme

ABD senatörlerinden John Kerry, Pakistan Başbakanı Yusuf Reza Gilani’yi ziyaret ederek, iki ülke arasındaki gergin ilişkileri yumuşatmaya çalıştı. Kerry, Bin Ladin’in öldürülmesinden sonra ülkeyi ilk ziyaret eden Amerikalı diplomat oldu. İki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden gözden geçirileceği ve işbirliğinin devam edeceği konuşuldu.

Haftanın Sözü

“ABD’nin yeni Ortadoğu olarak adlandırılan bölge ile klasik iletişimden vazgeçip yeni politik stratejiler geliştirmesi gerekiyor. Ancak bu pek de kolay olmayacak.”

Gazeteci Yazar Faared Zakaria

İNEN

Hakkındaki soruşturma nedeni ile IMF Başkanı DOMINIQUE STRAUSS-KHAN

ÇIKAN

Brezilya’daki demokrasi yönünde  başarılı çalışmaları ile DİLMA ROUSSEF

Bosna’da referandum iptal edildi

Bosnalı Sırp Lider Milorad Dodik, Bosna mahkemelerinin ve BM konvoyunun ülkedeki kurumlarının denetimini tehlikeye sokacak referandumu iptal edildiğini açıkladı.

1993-95 Savaşı sonunda imzalanan Dayton Anlaşması ile iki bağımsız birim oluşmuştu: Sırp yönetimindeki Sırp Cumhuriyeti ve Bosna Hersek’in Bosna Hırvat Federasyonu. Referandum yüzünden bu iki yönetim arasında huzursuzluk çıkabilir ve anlaşma tehlikeye girebilirdi. Bu nedenle Bosnalı Sırp Lider Milorad Dodik, AB Dışişleri Başkanı Baroness Ashton ile yaptığı görüşmede henüz referanduma hazır olmadıklarını dile getirdi.

Baroness Ashton, referandumun iptali üzerine Avrupa Komisyonu’na yaptığı açıklamada, Bosna’nın AB’ye katılım sürecinde yargının iyileştirme çalışmalarından dolayı diyaloga girileceğini bildirdi.

Haftanın Adamı

LARRY PAGE (Google’ın kurucusu): İnsanların herhangi bir bilgiye anında ulaşması için web’de tasarladığı ‘Google’ buluşu ile bilgisayar teknolojisinde Google’ın CEO’su olarak başarıdan başarıya koşuyor.