Avusturya Parlamentosu’ndan Theodorakis’e veto

Dünya
18 Mayıs 2011 Çarşamba

5 Mayıs’ta Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirilen Holokost’u Anma Töreni’nde çalınması düşünülen ‘Mauthausen Trilogy’ adlı eser, bestecisinin Yahudi karşıtı olması sebebi ile programdan çıkarıldı. Avusturya Ulusal Konsey Başkanı Barbara Prammer, şarkı seçildiğinde ünlü besteci Mikis Theodorakis’in bu duygularından haberinin olmadığını belirtirken, konunun hassasiyeti nedeniyle müzik programının tamamıyla değiştirildiğini söyledi.

Bu yılın başında kendini antisemit ve Siyonizm karşıtı olarak tanımlayan, 1964 yapımı dünyaca ünlü film ‘Zorba’nın bestecisi Mikis Theodorakis, Yunanistan’ın yaşadığı ekonomik zorluklardan da ‘Siyonistleri’ suçladığını açıklamıştı. “Dünyadaki tüm olanlardan Yahudiler sorumlu” diyen Theodorakis, Amerikalı Yahudileri de dünyada yaşanan ekonomik krizden sorumlu tuttuğunu açıklamıştı. Ünlü müzisyen ayrıca Yunanistan Başbakanı George Papandreu’yu İsrail Başbakanı ile yakın ilişkiler kurmakla suçlamıştı.  Yunanistan Komünist Partisi üyesi Theodorakis, Mauthausen Ölüm Kampı’ndan kurtulan Lakovos Kambanellis’in (1922-2011) bir şiirini besteleyerek, 1965 yılında ‘Mauthausen Trilogy’ adlı eseri yarattı.

Jerusalem Post’a konuşan Yunanistan Yahudi Cemaati Sözcüsü Victor Eliezer, Theodorakis’in eserine saygı duyduklarını ancak Yahudi karşıtı açıklamalarından büyük üzüntü duyduklarını dile getirdi.

Açık bir mektup yayınlayan 86 yaşındaki müzisyen, Siyonizm karşıtı olduğunu ancak antisemit veya Yahudi düşmanı olmadığını açıkladı. Bir önceki demecinde antisemit kelimesini yanlış anlamda kullandığını savunan Theodorakis, Yahudi halkının dostu olduğunu yineledi.