Coen Kardeşler: “İsrail’i boykot etmek hata”

Hollywood’un başarılı film yapımcıları Coen kardeşler, Tel Aviv Üniversitesi’nden 1 milyon dolarlık Dan David Ödülü’nü kazandı

Dünya
18 Mayıs 2011 Çarşamba

İsrail’de Tel Aviv Üniversitesi tarafından verilen 1 milyon dolarlık Dan David Ödülü’nü alan Amerikalı film yapımcıları Joel ve Ethan Coen, İsrail’in boykot edilmesinin politik problemleri çözmeyeceğine inandıklarını söylediler. Coen Kardeşler ödülü; ‘The Big Lebowski’den ‘Miller Crossing’e kadar son yirmi yılda çekip yönettikleri başarılı Hollywood filmleri için aldılar. Dan David Ödül Komitesi kardeşlere ödülü, film tarihindeki benzeri olmayan bir şekilde, günlük, basit gibi gözüken bir hikayeyi zenginleştirerek anlatmalarından ötürü verdiklerini belirtti.

Bu ödül, iş adamı ve hayırsever Dan David’in anısına Tel Aviv Üniversitesi Rektörü Profesör Yoseph Klafter başkanlığındaki komite tarafından veriliyor. Kazanılan para ödülünün yüzde onu doktora öğrencilerine bağışlanıyor.

İsrail hükümetinin politikasını boykot eden müzisyenler ve film yapımcıları ile ilgili yöneltilen soruya kardeşler; “İnsanların gerçek problemlere duygusal yaklaşırlar ve yaptıkları şeyin doğru olduğunu düşünürler. Biz buna katılmıyoruz. Problemlerle baş etmenin yolu bu değildir” dedi.

Filmlerinde Yahudi kültürüne ağırlık veren kardeşler, seçtikleri konularda Yahudi olmalarının büyük etkisi olduğunu ve Yahudi cemaatinin içinde büyüdüklerini belirttiler. Ancak kardeşler, İsrail’i konu alan bir film yapmayı hiç düşünmediklerini söylediler. İsrail’i fazla tanımadıklarını ve aşina oldukları Amerikan hikayeleri yazmaya devam edeceklerini söylediler.

Joel Coen uzun zamandır İsrail’e gelmeyi düşündüklerini, böyle bir fırsatın kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Tel Aviv’de birkaç gün geçireceklerini de sözlerine ekledi.

Coen Kardeşler ‘True Grit’ adlı film ile geçen sene on iki dalda Oscar’a aday oldu. Diğer başarılı filmleri arasında ‘No Country For Old Men’, ‘A Serious Man’ ve ‘O Brother, Where Art Thou?’ var.

2011 Dan David Ödülü’nü alan diğer kişiler ise gerontoloji dalındaki çalışan San Francisco Kaliforniya Üniversitesi’nden Profesör Cythia Kanyon ve Harvard Medikal Okulu Profesörü Gary Ravkin oldu. Ayrıca Stanford Üniversitesi Tıp Okulu’ndan Profesör Marcus Feldman da evrim teorisi üzerine yaptığı çalışmalarından ötürü ödül aldı.