ABD Kongresi’nin 36 üyesinden mektup: “Yeni Mavi Marmara’yı durdurun” çağrısı

Dünya
18 Mayıs 2011 Çarşamba

ABD Kongresi’nin 36 üyesi, Başbakan Tayyip Erdoğan’a bir mektup yazarak Gazze’ye gitmeye hazırlanan yeni filoyu durdurmasını rica etti. 16 Türk Dostluk Grubu üyesinin de imza attığı mektupta, IHH’nin yeni bir ‘Gazze’ye yardım filosu’ hazırlığında olmasının endişe verici olduğu, bu gelişmenin İsrail’i provoke edeceği ve iki ülkeyi karşı karşıya bırakacağı hatırlatıldı. Türk Dostluk Grubu üyesi Milletvekili Steve Israel, “ABD Temsilciler Meclisi üyeleri olarak sizden yeni bir Mavi Marmara çabalarını durdurmanızı İsrail ile yapıcı bir işbirliğine girerek Gazze’ye silahların değil, gerekli olan yasal yardımların ulaştırılmasının devam etmesine yardımcı olmanızı istiyoruz” dedi. Gazze’ye gizlice sokulmaya çalışılan ve İsrail halkına karşı kullanılacak silah tehdidinin gerçek olduğunu hatırlatan milletvekili, İsrail’in ‘kendi halkının güvenliğini sağlamak ve koruma’ hak ve sorumluluğuna sahip olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz Mayıs ayında yaşanan üzücü olayın tekrar yaşanmaması gerekliliğinin altını çizen milletvekili, “Filo organizatörleri İsrail’e meydan okuma planını uygularsa İsrail’in gemiye çıkarma yapıp silah araması yapmaktan başka çaresi kalmaz” dedi. Mektuba destek verenler, Türk Hükümeti’nin İsrail ile ortak, alternatif bir yol bularak Gazze’ye resmi yoldan yardım ulaştırılması çalışmaları yapmalarını istediler.

Bu sırada geçtiğimiz sene yaşanan Mavi Marmara olayında soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Akif Ekinci, İsrail’den operasyonu yönetenlerin ve operasyona katılan askerlerin açık kimlik bilgilerini talep etti. İsrail Adalet Bakanlığı’na iletilmek üzere hazırlanan dilekçe Dışişleri Bakanlığı’na gönderildi.

Geçtiğimiz hafta Amerikan televizyonuna bir demeç veren Başbakan Erdoğan, Hamas’ın bir terör örgütü olmadığını, seçimlere katılan politik bir parti olduğunu belirtti. El Fetih-Hamas uzlaşmasına da değinen Erdoğan, bu gelişmenin Ortadoğu’da barış için önemli bir adım olduğunu vurguladı.