Kamondo Anıt Mezarı basına tanıtıldı

İstanbul 2010 Kültür Başkenti Etkinlikleri kapsamında restore edilen Kamondo Anıt Mezarı geçtiğimiz haftasonu basın mensuplarına tanıtıldı. Ziyarette geçmiş dönem Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya ve Gazeteci/Dr. Nora Şeni Kamondo Ailesi ve Anıt Mezar hakkında bilgi aktardılar

Toplum
18 Mayıs 2011 Çarşamba

 2010 yılı boyunca İstanbul’da kültürel etkinlik düzenlemenin yanı sıra kalıcı birçok eser bırakan ve çok sayıda restorasyon projesine imza atan “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı” Genel Sekreter Yılmaz Kurt, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Gürkan’ın önderliğinde Hürriyet Gazetesi’nden Sefa Kaplan, Gila Benmayor, İpek Durkal; Sabah Gazetesi’nden Emre Aköz, İbrahim Altay; Star Gazetesi’nden Mehmet Altan, Neziha Çakıroğlu; Zaman Gazetesi’nden, Şahin Alpay, Jülide Karahan; Milliyet Gazetesi’nden Ayla Dündar, Naki Özkan; Aksiyon Dergisi’den Esin Kaya; Cumhuriyet Gazetesi’nden Ceren Çıplak; Taraf Gazetesi’nden Alper Görmüş ve Simin Nuhoğlu’nun bulunduğu basın mensubu grubu gün boyu İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın gerçekleştirdiği restorasyonları ziyaret ederken Okmeydanı - Halıcıoğlu mevkiinde yer alan ve restorasyonu son aşamaya gelmiş olan “Kamondo Anıt Mezarı”nı da ziyaret ettiler.

Bu ziyaret sırasında Türk Musevi Cemaati geçmiş dönem Başkanı Silvyo Ovadya, IFEA (Fransız Anadolu Araştırma Enstitüsü) Müdürü Dr. Nora Şeni ve restorasyonun mimarı Mimar Hayim Beraha hazır bulundular.

Dr.Nora Şeni, Anıt Mezarı ziyaret eden gazetecilere Kamondo Ailesi ile ilgili bilgiler aktardı. Bankalarının Osmanlı İmparatorluğu için öneminden ve Fransa’ya yerleştikten sonrası ikinci neslin oluşturduğu sanat koleksiyonlarından ve Müze’den bahsetti. Ailenin 2.Dünya Savaşı’nda Nazi kampında hayatlarını kaybedenlerle son bulduğunu dile getirdi.

 Silvyo Ovadya bulundukları alanın ve geçmekte olan E–5 karayollarının şu anda kullanılmakta olan, Hasköy Musevi Mezarlığı’nın eskiden devamı olduğunu ancak 1973’ten sonra çevre yoluyla bunun ayrıldığını ve daha sonra da bakımsızlıktan metruk hale geldiğini belirtti. Silvyo Ovadya verdikleri maddi – manevi destekten dolayı 2010 Ajansı’na teşekkür etti. Bu önemli eserin ayakta kalmasının önemini de dile getiren Ovadya restorasyonu gerçekleştiren Mimar Hayim Beraha’yı takdim etti. Ardından Mimar  Beraha yapılan çalışmaları tüm detaylarıyla katılımcılara aktardı.

İleride bu mekânın gezilebilecek ve turistlerin ilgisini çekebilecek bir nokta olmasının gereğini dile getiren bir kısım katılımcı basın mensubu edindikleri bilgilerden dolayı sunumu yapan kişilere teşekkür ettiler.