Dostluk Yurdu Derneği’nin muhteşem konseri

Toplum
18 Mayıs 2011 Çarşamba

Dostluk Yurdu Derneği 2010-2011 kış sezonu faaliyetlerini muhteşem bir konserle tamamladı. Şef İhsan Özer yönetimindeki 55 kişilik DYD Senfoni Orkestrası “Ezgilerle Endülüs’ten-Anadolu’ya” adlı konseri 14Mayıs Cumartesi akşamı M.K.M Kültür Merkezi Atilla İlhan Salonları’nda gerçekleştirdi.

Bildiğimiz Ladino parçaları ile sinagoglarda söylenen mezmurları senfoni orkestrası, Solist Tenor Hakan Aysev, Los Paşaros Sefaradis üyeleri Karen Gerson Şarhon ve Yavuz Hubeş ve Şef Yako Taragano yönetimindeki Sinagog İlahileri Korosu seslendirdiler. Düzenlemelerini İzi Eli ile Oğuzhan Balcı’nın yaptığı, Prodüktörlüğünü İzi Morhayim in üstlendiği, yıllarca bilinen ve söylenen ezgileri bu kez senfonik orkestradan dinlemek seyircileri heyecanlandırdığı kadar duygulandırdı. Konseri adeta nefeslerini tutarak baştan sona izleyen seyirciler, beğenilerini konser sonunda ayakta dakikalarca alkışlayarak dile getirdiler.

Dostluk Yurdu Derneği sanatsal projelerde cemaatte her zaman bir ilk yaratmak ve öncülük yapmak adına bu konserle de bir ilke daha imza atmış oldu.

Etkinlik sonunda konseri izleyen başta Hahambaşı  Rav İsak Haleva ile cemaat üyeleri olmak üzere tüm yöneticileri ve DYD Başkanı İzi Doenyas’ı bu cesur projeye imza attıklarından dolayı kutladılar.

MKM’de senfonik bir konser

Toplumumuzda ilkine 1992 yılında şahit olduğum klasik müzik konserlerine büyük ilgi gösterilmediğini gözlemledim. Bu gözlemimde bu güne dek çok da yanılmadım. Özellikle birkaç bölümlük eserler seslendirilirken zamansız alkış tufanının, klasik müzikten anlayan toplumu, ne denli rahatsız ettiğini de fark etmeniz mümkündür.

Ancak yine de birçok kurumumuz bu konuda hiç yılmadan bazı organizasyonlar gerçekleştiriyorlar.

Dostluk Yurdu Derneği Başkanı İzi Doenyas ve yöneticileri büyük bir cesaret örneği göstererek çoğu bizden olan melodileri bir senfoni orkestrasıyla, Oğuzhan Balcı ve İzi Eli’nin orkestrasyon düzenlemeleriyle uyarlayarak sunmaya çalıştılar.

Program kitapçığından da görüleceği gibi prodüktörlüğünü İzi Morhayim’in üstlendiği bu müzik şöleninden izleyenlerin çoğunluğu keyif aldı. Altmışa yakın müzisyenden oluşan senfoni orkestrasını bir araya getirmek, hiç çalmamış oldukları dini şarkılarla (Zemirot ), Judeo – Espanyol ezgilerini, hatta bir bölümünün 20 kişilik Sefarad Sinagog İlahileri Korosu ile seslendirmek gerçekten zor iş.

Bu konser sırasında yıllardır tanıdığımız Karen Gerson Şarhon’un tenor Hakan Aysev ile birlikte seslendirdikleri “Los Bilbilikos” düeti dinlenmeye değerdi.

Dini ilahilerin bu denli geniş bir senfoni orkestrası tarafından sözsüz seslendirilmeleri de klasik müziğe yakın ya da uzak tüm dinleyenleri duygulandırdı.

Konserin diğer ilginç noktalarından biri bazı müzisyenlerin profiliydi. Profesyonellerin yanı sıra toplumumuzun bazı sanatçıların yer almaları sevindiriciydi. Aralarında en dikkat çeken kişi ise yetmişini aşmış ruhu hep genç Viktor Albukrek idi.

Orkestra Şefi İhsan Özer’in başarıyla yönettiği Dostluk Yurdu Senfoni Orkestrası’nın “Endülüs’ten Anadolu’ya” konserine toplumun ne kadar ilgi gösterdiğini de sorgulamak gerekir.

Cemaat yöneticilerinin bu etkinliğe gereken ilgiyi göstermemeleri hem üzücü, hem de bu denli güç bir faaliyeti gerçekleştirmeye çalışanlara, hiç cesaret verici değil. Toplum fertleri ve/veya yöneticileri buna ilgi göstermek zorunda değiller. Ancak toplumun kültürel ve sanatsal çizgisini yükselmesi için bu tip faaliyetlerin İzi’ler gibi cesur yöneticiler tarafından hayata geçirilmeleri gerekir.

Onlara tavsiyem bu başarılı çalışmayı sürdürmeleri ve yeni orkestrasyonlarla dini ve dini olmayan müziklerimizi topluma hatta genç topluma tanıtmaları.

 Haydi, İzi’ler yeni senfonik konsere yelken açın…

Silvyo OVADYA