Ortadoğu’da barış düğümü

El Fetih ve Hamas arasında yapılan anlaşma nedeniyle İsrail-FÖY arasındaki barış süreci zora girdi. İsrail ve Filistin Özerk Yönetimi, ABD’den iki farklı grubun ziyaretini kabul ederken barış süreci konusunda bilgi verdiler ve barış için öne sürdükleri şartları yinelediler

Dünya
11 Mayıs 2011 Çarşamba

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, pazar günü görüştüğü Amerikalı Temsilciler Meclisi Delegasyonu’ndan Filistin Özerk Yönetimi’ne (FÖY) Hamas ile birlik hükümeti kurmaması için çağrı yapmalarını istedi. Netanyahu, FÖY’ün Hamas ile barış arasında bir seçim yapması gerektiğini söyledi. 

ABD’de delegasyonun ziyaretinin İsrail ve FÖY arasındaki barış sürecinin iyileşmesi için önemli bir adım olacağı beklentisi vardı. Fakat geçen hafta El Fetih ve Hamas arasında yapılan anlaşma ve birlik hükümeti bu umutları boşa çıkardı. İsrail, Hamas’ın terörden vazgeçmesi, İsrail’i tanıması ve İsrail-FÖY arasındaki geçmiş anlaşmalara uyması gibi temel şartları yerine getirmediği sürece yeni birlik hükümeti ile masaya oturmayacağını ilan etti. 

Diğer yandan FÖY Başkanı Mahmud Abbas’ı ise sol eğilimli Amerikalı Yahudi sivil toplum kuruluşu J-Street’ten gelen bir delegasyon ziyaret etti. Abbas, grupla görüşmesinde İsrail ile barış istediklerini, bunun için Birleşmiş Milletler nezdinde yapacakları tek taraflı bağımsızlık açıklama kararlarını erteleyebileceklerini açıkladı.  Hamas ile kurulacak geçici birlik hükümetinin de bir teknokratlar hükümeti olacağını, kabinenin her iki partiden bağımsız kişilerden oluşacağını belirtti. FÖY lideri ayrıca, barış görüşmelerinin sürmesi için kendi şartları olan, İsrail’in Batı Şeria’daki tüm yerleşim inşaatlarını durdurması isteğini yineledi.

J-Street kuruluşunun Başkanı Jeremy Ben-Ami de ABD’de verdiği demeçte FÖY’ün tek taraflı olarak bağımsızlık ilanını ertelemesinin tek yolunun. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun iki devletli çözüm için net bir plan sunması olacağını söyledi. Ben-Ami, Netanyahu’nun yeni Hamas-El Fetih hükümetinin icraatlarına bakmadan doğrudan reddetmesinin barışı engelleyebileceğinden endişe duyduğunu belirtti.