Almanya ‘Filistin Devletini’ tanımayacak

Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ile görüşen Almanya Başbakanı Angela Merkel, “İsrail’in kabul etmediği bir ‘Filistin Devletini’ tanımayacaklarını” açıkladı

Dünya
11 Mayıs 2011 Çarşamba

Berlin’de Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas ile bir araya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy’nin aksine, tek taraflı kurulacak bir ‘Filistin Devletini’ tanımalarının mümkün olmadığını, sorunun çözülebilmesi için dörtlü görüşmelerin en kısa zamanda tekrar başlatılması gerektiğini belirtti. İsrail’in tanımadığı bir ‘Filistin Devletini’ kendilerinin de tanımasının mümkün olmadığının altını çizen Başbakan, Hamas ve El Fetih arasındaki uzlaşmaya da şüpheli baktığını vurguladı. FÖY Lideri görüşmelere hazır olduklarını belirtirken, iki taraf arasında varılan uzlaşmanın İsrail ile barış sürecini olumlu etkileyeceğini belirtti. Abbas, FÖY liderliğinin kendisinde kalacağını belirtirken, Merkel bunu menuniyetle karşılayacaklarını ve kendisini desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Abbas Hamas’ın İsrail’i tanımamaya devam etmesi halinde referanduma gideceklerini açıkladı.

Pazar günü bir açıklama yapan Hamas Lideri Halid Meşal ise direnişin tek yol olduğu konusunda El Fetih’i ikna edeceğini düşündüğünü açıkladı. Reuters Haber Ajansı’na konuşan Meşal, silahlı halk direnişinin gerekli olduğunu vurguladı.

İSRAİL’İN FİLİSTİNLİLERE YARDIMI DEVAM EDİYOR

Arutz Sheva sitesine bir demeç veren Ekonomist Nachum Guttentag, İsrail’in Filistin Özerk Yönetimi’ne ait vergileri toplamak dışında birçok farklı yolla maddi olarak FÖY’ü desteklediğini söyledi. Knesset Finans Komitesi’ne bu konuda bir rapor sunan Guttentag, İsrail’in FÖY’e yükümlülüğünün üstünde maddi destek verdiğini sayılarla gösterdi. FÖY’ün ‘dost’ bir ekonomi olduğu varsayımıyla İsrail’in yapılan tüm ticari anlaşma hükümlerini yerine getirdiğini belirten ekonomist, buna karşılık FÖY’ün Hamas’ı hükümete getirdiğini ve İsrail’i boykot eden kampanyaları desteklediğini hatırlattı.

ABD FÖY’E DESTEĞİNİ DURDURDU

Filistinli Ma’an Haber Ajansı tarafından yayınlanan bir habere göre ABD Başkanı Barack Obama, Filistin Özerk Yönetimi ile ABD’nin tüm ortak girişimlerini dondurduğunu, sadece sivil toplum örgütleri ile yürütülen hükümet dışı projelerin devam ettirildiğini açıkladı. ABD’nin El Fetih ile Hamas arasındaki uzlaşma sonrasında sonuçları görebilmek için ‘bekleme dönemine’ girdiği belirtildi.