Clinton: "Belirsizliğin hüküm sürdüğü Ortadoğu fırsatlara açık"

İsrail Devleti'nin kuruluşunun 63. yıldönümünü bir bildiriyle kutlayan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "İsrail'in, tüm komşularıyla arasında kapsamlı bir barış sağlama hedefi, ABD için öncelik teşkil ediyor" dedi

Dünya
11 Mayıs 2011 Çarşamba

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail Devleti'nin kuruluşunun 63. yıldönümünü bir bildiriyle kutladı. Clinton bildiride, İsrail'in genç bir devlet olmasına rağmen, derin anlam taşıyan bir tarihe sahip olduğunu belirtti. Kurulduğu günden bugüne kadar gerçekleştirdiklerinden dolayı İsrail Devleti’ni öven Clinton, "yenilikçi ekonomileri ve demokrasiye olan bağlılıklarıyla birlikte bu başarılar, çalışkan İsrail halkının gelecek nesillere mirasıdır" dedi.

Clinton ayrıca İsrail Devleti'nin, ‘umudu ve özgürlüğü temsil eden bir yol gösterici’ olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı, İsrail ile ABD arasındaki ilişkilerin çok özel olduğunu vurguladı ve 63 yıl önce İsrail Devleti'ni ilk tanıyan ülke olduklarını hatırlattı. İki ülkenin arasında sarsılamayacak kadar derin bir bağın olduğunu belirten Clinton, özgürlük, eşitlik, demokrasi gibi ortak değerleri paylaştıklarını vurguladı.

Clinton, İsrail ile ABD'nin güvenlik konularında ve ticari alanda gerçekleştirdikleri işbirliği ile aralarındaki bağın daha da güçlendiğini ve bu sayede halklarına ‘daha parlak bir gelecek’ vaat edebildiklerini söyledi.

Bildirisinin sonunda, Mısır ve Tunus'taki liderlerin düşürülmesi, Libya ve Suriye'de gerçekleşen ölümler gibi, Ortadoğu'da son dönemlerde gelişen olaylara da değinen Clinton,  bu ortamın iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizerken "belirsizliğin hüküm sürdüğü Ortadoğu, şu anda fırsatlara açık" dedi.

İsrail'in güvenliğinin ABD için en önemli konulardan biri olduğunu önemle vurgulayan Dışişleri Bakanı, "İsrail'in, tüm komşularıyla arasında kapsamlı bir barış sağlama hedefi, ABD için öncelik teşkil ediyor" dedi. "İsrail’in güvenliği ABD dış politikasında bir köşe taşıdır" diyen Clinton, ABD’nin İsrail ile komşuları arasında kapsamlı bir barış anlaşması için kararlı olduğunu hatırlattı.