İsrail 63 yaşında

İsrail, Ulusal Anma Günü ile kuruluş savaşında hayatını kaybedenleri törenlerle anarken, İsrail Devleti’nin bağımsızlık gününü de coşkuyla kutladı

Dünya
11 Mayıs 2011 Çarşamba

İsrail bu yılki Yom Hazikaron – Ulusal Anma Törenleri'ne bir dakikalık siren ve saygı duruşu ile başladı.

İsrail, savaşta ölen 23 bin kişi ve 2.500 terör kurbanı için her yıl olduğu gibi bu yıl da anma töreni düzenledi.

Kudüs’te Ağlama Duvarı'nda toplanan kalabalığa bir konuşma yapan İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres “bu kutsal yer, Altı Gün Savaşları'nda savaşan evlatlarımızın, Ağlama Duvarı'na ilk ayak basan paraşütçülerimizin anısını taşımaktadır,” dedi.

Şimon Peres konuşmasında ayrıca; “Biz savaşı istemedik. Savaşmaya zorlandık. Saldırıya uğramamıza rağmen, tek bir savaş bile kaybetme lüksümüz yoktu. Savaşı kazandık. Barış arama çabalarına devam ettik. Her durumda barış arama çabalarına devam edeceğiz” dedi.

Anma töreni için Kudüs’teki Mühimmat Tepesi pazar günü erken saatte açıldı. Başbakan Binyamin Netanyahu 35 yıl önce Entebbe'deki rehineleri kurtarmaya çalışırken hayatını kaybeden kardeşi Yonatan’ı anarken yaslı aileleri işaret etti. Yaslı ailelerden birisi olduğunu ifade eden Netanyahu, bu aileleri çok iyi anladığını onların acılarını paylaştığını söyledi, "Şehit düşen sevdiklerimiz bugün yaşıyor olsaydı aileleri ile birlikte mutlu bir hayat sürüp hayallerini gerçekleştirebilirdi." Cumartesi günü Netanyahu ve ailesi kardeşinin mezarını ziyaret etti.

YOM AATZMAUT KUTLAMASI

İsrail’in kuruluşunun 63. yıldönümü kutlamaları pazartesi akşamı havai fişeklerle Herzl Dağı’nda bulunan Ulusal Mezarlık’ta başladı. Bu, aynı zamanda Ulusal Anma Günü’nün sona erdiğini de simgeliyor. Kudüs’teki törenin açılış konuşmasını yapan Knesset Sözcüsü Reuven Rivlin, “Kardeşlerim, sıkı ve zorlu bir çalışma ile inşa etmeyi başardığımız ülkemiz için kalbimiz gururla dolu. Başardıklarımızı küçümsemeyelim. 2011 yılında İsrail, demokratik Yahudi bir ülke olarak baskı altındaki zalim Ortadoğu coğrafyasında parlayan bir fenerdir” dedi.

Bu senenin tören teması ‘karşılıklı iyi niyet ve yardımlaşma’ olarak seçildi. 63. yıldönümü şerefine meşaleyi yakma ayrıcalığı, seçilen temaya da uygun olarak, oğlunun organlarını bağışlayarak 13 yaşındaki bir kızın hayatını kurtaran Orit Dror’a, eğitim, güvenlik ve sağlık alanlarındaki çalışmaları ile tanınan Zehava Dankner’e, Hadassa Sorumlusu Barbra Goldstein’a, sosyal aktivist Yovi Tsuma’ya ve 2008 yılında Mumbai’deki terörist saldırıda iki çocuğunu kaybeden Haham Şimon Rosenberg’e verildi.