İsrail nüfusu 63. yıldönümünde 7,7 milyonu geçti

İngiltere'den İtalya'ya, Ekvator'dan Bahreyn'e haftaya damgasını vuranlar...

Süzet DALVA Diğer
11 Mayıs 2011 Çarşamba

Malavi’den İngiltere’ye sert tepki

Malavi Cumhurbaşkanı Bingu wa Mutharika hakaretleri daha fazla kabul edemeyeceği bahanesi ile İngiliz resmi yetkililerini ülkeden kovduğunu açıkladı. Halkının yüzde 75’inin geliri bir doların altında olan Malavi dünyanın en fakir ülkelerinden biri. Son olarak Cumhurbaşkanı’nın eleştirilere karşı gösterdiği tepki üzerine Malavi’nin daha da otokratik bir yapıya dönüştüğü düşünülüyor.

Haftanın Sayıları

1.300.000.000 2010 istatistiklerine göre Çin nüfusu

749 Somali korsanları tarafından esir tutulan denizci sayısı

Aborjin boksör Lionel Rose hayatını kaybetti

Boksta dünya şampiyonu olan ilk Avustralyalı Aborjin Lionel Rose 62 yaşında hayatını kaybetti. 1968 yılında Japon dövüşçü Harada’yı horoz sıklette yenen Rose uzun zamandır konuşma problemi yaşıyordu. Kariyerini 53 dövüşün 42’sini kazanarak bitirdi.

İtalyan sahil güvenliği Libyalı göçmenleri kurtardı

Libya’dan göç eden 400 kişi yolcu gemisinin kayalara çarpması sonucu ölüm tehlikesi geçirdi. Lampedusa Adası açıklarında meydana gelen kazaya ilk müdahale İtalyan sahil güvenlik tarafından yapıldı. Berlusconi insani yardım için AB’ye çağrıda bulundu.

Ekvator Cumhurbaşkanı zaferini ilan etti

Ülkenin milli seçim kurulundan yapılan açıklamaya göre Ekvator Cumhurbaşkanı Rafael Correa tüm reform çalışmaları sonucunda referandumu kazandı. Son yapılan sayımda seçmenler on referandum sorusuna verdikleri cevaplarla Correa’yı desteklediklerini belirttiler.

Bahreyn Kralı acil duruma son verecek

Bahreyn Devlet Haber Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Kral mart ayından beri süregelen protestolar sonucunda haziran ayında acil duruma son vereceğini açıkladı. Tunus ve Mısır’daki ayaklanmalardan destek alan Şia halkı daha fazla özgürlük ve haklar için krala isyanda bulunmuştu. Bir kesim krallığın kalkması için yürüyüşler yapmıştı. Bahreyn ülkedeki son çatışmalardan İran’ı sorumlu tutu.

İsrail nüfusu 63. yıldönümünde 7,7 milyonu geçti

İsrail 63. kuruluş yıldönümünü kutlarken yapılan istatistikler nüfusun geçen yıla göre yüzde 2 artışla 7,7 milyona ulaştığı bildirildi. Bu nüfusun yüzde 75’ini Yahudiler oluşturuyor. İstatistik Merkezi geçen sene ülkeye 155.000 vatandaşın giriş yaptığını bildirdi. Toplam nüfusta Arap nüfusu yüzde 20,5 oranla 1.587.000 kişiden oluşuyor. Yüzde 4,2lik bir oran, yani 322.000 kişi ise kendini ne Yahudi ne de Arap kabul ediyor.  

Geçen yıl istatistiklere göre 178.000 bebek dünyaya gelmiş ve 43.000 kişi hayatını kaybetmiş. 24.500 kadar göçmen de İsrail’e yerleşmiş. 12.000 kişi de farklı nedenlerle ülkeyi terk etmiş. Merkez İstatistik biriminden yapılan açıklamaya göre nüfusun yüzde 70’i Sabra, yani İsrail doğumlu. 1948 yılı ile karşılaştırıldığında bu sayının ne kadar arttığı görülüyor. 1948 yılında nüfusun sadece yüzde 35’i İsrail doğumlu idi.

Yapılan araştırmaya göre İsrail nüfusunun genç nüfus olduğu ve kadın nüfusunun erkek nüfusundan daha fazla olduğu belirlendi. 

Haftanın Ekonomisti

JOSEPH STIGLITZ; ABD eski Başkanı Clinton’ın ekonomi danışmanlığını yapan ve Dünya Bankası baş teorisyeni olarak bilinen Nobel Ödüllü ekonomi dehası Stiglitz liberal pazar ekonomilerinin başarısızlığa uğrayacağını öngörmüştü.

Haftanın Politikacısı

ANGELA MERKEL; Avrupa’nın en önemli güçlerinden biri olan Almanya’nın politik birliğini dengede tutmayı başarması açısından Avrupa’nın da lideri olarak kabul ediliyor.

İnen

ABD’de mallardaki düşüş yatırımcıları etkiledi ve borsada düşüş yaşandı.

Çıkan

10 yılda 181 milyon artarak 1 milyar 210 milyona ulaşan Hindistan nüfusu