Altın paralar Yahudi aileye iade

Nelly BAROKAS Kültür
4 Mayıs 2011 Çarşamba

70 yıl önce Nazi Almanya’sından kaçan Yahudiler tarafından gizlenmiş ve Londra’da bir bahçede ortaya çıkarılan 132 bin Dolar değerindeki hazine o ailenin İsrail’de yaşayan akrabalarına iade edilecek

Martin Sulzbacher’in ailesi ile birlikte Nazi Almanya’sından kaçıp Londra’ya göç etmesinden bu yana 70 yıl geçti. Kudüs’teki Gesher Merkezi’nin Müdürü olan Martin Sulzbacher’in torunu Ilan Geal-Dor; “Büyükbabamın altın dolu iki küçük testisi vardı. Bu altınların 19. yüzyılın ortalarında üretildiklerini sanıyorum” demekte.

“Önce bu altınları Londra’da bir bankaya yatırmayı düşündü. Ancak abisi ve eniştesi Almanya’nın İngiliz bankalarına el koyabileceğinden endişe duyunca, testileri oturdukları evin bahçesine gömmeyi uygun buldular” sözleri ile bilgi veren Ilan Geal-Dor; bu durumu bilen aile fertlerinden beşinin Alman bombardımanları sırasında Londra’da yaşamlarını yitirdiklerini söyledi. Savaş sonrasında Londra’da testilerin yerlerini belirlemeye çalışıyor. Bulduğu testinin birindeki altınlar ile bir kitapçı dükkanı açtı.

Ilan Geal-Dor; “Bize her zaman orada bir testinin daha bulunduğunu söylerdi. Ancak o ev yıllar süresince birçok kez el değiştirdi. Birkaç ay önce evi satın alan kişi bir havuz yaptırmaya karar verdi. Bahçe kazındığında işçiler gizli kalmış hazineyi ortaya çıkardılar. Bu hazinenin tarihi bir değeri olduğunun farkına varan ev sahibi British Museum araştırmacılarına başvurdu. Böylece testinin ailemize ait olduğu gerçeği ortaya çıkmış oldu” demekte. Londra Mahkemesi altınların Martin Sulzbacher’in varislerine iade kararı aldığı tarihe dek hazine British Museum’da sergilendi. 30 yıl önce yaşama veda eden Martin Sulzbacher’in dört çocuğu İsrail’de yaşamakta.