AB’den 30 projeye 217 milyon Euro destek

Mısır'dan Almanya'ya, Arjantin'den Tayland'a haftaya damgasını vuranlar...

Süzet DALVA Diğer
4 Mayıs 2011 Çarşamba

Tayland-Kamboçya ateşkesi sona erdi

Tayland ile Kamboçya arasındaki ateşkes dokuzuncu günde sona erdi. Taraflar sınırda birbirlerine ateş açtılar. Çatışma, Ta Krabey Tapınağı yakınlarında meydana geldi. Kamboçya Dışişleri Bakanı Hor Namhong, Tayland hükümetini ateşkesi bozmakla suçladı.

Mısır ABD’den destek istiyor

Mısır Dışişleri Bakanı Nabil al-Araby bağımsız ‘Filistin Devleti’nin kurulması için ABD’den destek istedi. Mısır, Hamas ve El Fetih arasındaki buzların geçen hafta erimesinden sonra bu talepte bulunmaya karar verdi. Geçmişte ‘Filistin Devleti’nin kurulmasına karşı olan Mısır, değişen dış politikası nedeni ile ABD’den İsrail’i ikna etmesi için ricada bulundu.

Almanya İşçileri yatıştırdı

Alman Hükümeti, işçilerine ücretlerde azalma olmayacağına dair telkinde bulundu. Almanya, Doğu Avrupa’dan gelecek işçi akınlarına karşı tedbir aldığını, kendi işçisini ucuz işçiliğe karşı koruyacağını bildirdi.

AB serbest dolaşıma sınır koydu

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, Schengen Anlaşması’nın yeniden gözden geçirilmesi için AB’ye talepte bulundu. Schengen Anlaşması 25 ülke vatandaşlarına ülkeler arasında serbest dolaşım hakkı tanıyor. Ancak Tunus’tan gelen 25 bin mülteci İtalya ve Fransa’da panik yarattı.

Arjantinli yazar Sabato vefat etti

Arjantinli yazar ve insan hakları savunucusu Ernesto Sabato, 99 yaşında hayata gözlerini yumdu. Latin edebiyatında önemli bir yere sahip olan Sabato, Latin Amerika’nın askeri rejimlerini eleştirmesi ile de tanınıyor. Sabato, 1970 ve 1980’lerde Arjantin askeri rejimi yönetiminde öldürülen binlerce insanın soruşturmasında yer almak için ‘Dirty War (Kirli Savaş)’ komisyonunda yer aldı. Eserleri arasında ‘The Tunnel’ (Tünel-1948), ‘On Heroes and Tombs’ (Kahramanlar ve Mezarları-1961), ‘The Angel of Darkness’ (Karanlık Meleği-1974) yer alıyor.

Haftanın Sayıları

1.800.000 Londra’da yapılacak 2011 Olimpiyatları için satılan bilet sayısı

%17 Mısır’da ‘Müslüman Kardeşler’in başa geçmesini isteyen nüfus oranı

İnen

Güney Kore’de enflasyon düştü.

Çıkan

Çin’in ABD’ye olan borcu arttı.

AB’den 30 projeye 217 milyon Euro destek

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 217 milyon Euro’luk anlaşma imzalandı. İnsan haklarını geliştirme, kadınlara ve çocuklara karşı şiddetin önlenmesi, sivil toplum diyalogu, yargının iyileştirilmesi, iletişim sektöründe rekabetçilik karşıtı davranışların engellenmesi, dijital arazi parseli tanımlama sistemi gibi alanlarda projelere finansman sağlanmasına kararlaştırıldı.

‘Katılım Öncesi Yardım Aracı’ başlığı altında yapılan anlaşma ile, 2011 yılı içinde kullanılacak 217 milyon Euro’nun projelerde uygulama safhasına geçilmiş oldu. Söz konusu paket Siyasi Kriterler, Adalet ve İçişleri, Tarım, Gümrük Birliği, Eğitim, Sanayi Politikasi, Çevre, Malların Serbest Dolaşımı, Tüketici ve Sağlığın Korunması, Bilgi Toplumu ve Rekabetçilik, İstatistik, Ulaştırma ve Enerji başlıklarında AB müktesebatının üstlenilmesine yönelik kurumsal kapasite geliştirme, Sivil Toplum Diyalogu konulu toplam 30 adet projeyi içeriyor.

Haftanın Politikacısı

Kanada Başbakanı Stephen Harper

Kanada’da yapılacak seçimlerde Harper, en iyi alternatif

olarak başı çekiyor.