Kara Kare Film Günleri başlıyor

YSK gençleri tarafından Holokost bilinci oluşturma amacıyla organize edilen  Kara Kare Film Günleri ve Kültür Haftası etkinlikleri bu yıl 27 Nisan - 4 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek.

Toplum
27 Nisan 2011 Çarşamba

Yıldırımspor Kulübü gençleri tarafından 2006 yılından beri organize edilen KaraKare Film Günleri ve Kültür Haftası etkinlikleri, bu sene ‘Umut’ teması altında buluşan 3 film gösterimi ve 1 afiş sergisinden oluşuyor. Bireylerin gücünü kaybetmeyip, Holokost’un her aşamasında çeşitli yollarla umudunu dışa vurduğunu anlatan, ve ‘çaresiz bir şekilde Nazilerin söylediğini yapan mahkum’ mitini kırmayı hedefleyen tema, bir toplumsal duyarlılık paketi ile de somutlaşıyor.  Evlere Şalom gazetesiyle gönderilen toplumsal duyarlılık paketi, yaşları 10-22 arasında değişen gençler tarafından hazırlandı. İçinde barındırdığı Davut Yıldızı şeklindeki sembolik kutu, dışındaki sarı ile Holokost dönemini anımsatırken, içindeki mavi ile umudu temsil ediyor. Pesah haftasında evlere ulaştırılan bu paketin, ‘çölde yeşertilen umutlar’ ile  de örtüşmesi bir tesadüf değil.

İçinden çıkan minik resim ise, gala filminde oluşturulacak büyük bir resmin parçası. YSK gençleri, gösterimlere gelirken sizlerden yanınızda bu puzzle’ın bir parçasını getirmenizi rica ediyor. Davud Yıldızı’nın içerisinden acı dolu resmi çıkartıp, yerine umudu temsil eden bir mum yakabilmeniz için size paketlerinde bir adet mum da yolluyorlar.

27 Nisan Çarşamba günü UÖML Amram Oditoryumu’nda  gösterilecek olan Everything is Illuminated (Herşey Aydınlandı), isimli film, Ukrayna’da ailesinin izlerini arayan Johnatan’ın (Elijah Wood) kimi zaman güldüren, kimi zaman hüzünlendiren, ama çokça düşündürüp seyirciyi şaşırtan hikâyesini anlatıyor.

2 Mayıs’ta  Yom Aşoa  Duası’ndan sonra gösterilecek olan La Rafle (Toplama) daha önce izlemediğiniz, yepyeni bir Holokost filmi. Jean Reno’nun müthiş performansını izleneceği filmde, Holokost’u bir çocuğun gözünden yaşayacaksınız.

Son olarak YSK Korukent lokalinde 4 Mayıs günü ise Swing Kids(Swing Çocukları) isimli film gösterilecek.  Film, Hitler Gençliği grubunun fikirlerinin kendilerine aşılanmasına itiraz eden birkaç çocuğun kendi içlerinde yaşadığı çatışmayı konu alıyor.

Tüm etkinlikler tıpkı her seneki gibi ücretsiz olacak.

Yom Aşoa Töreninde ilginç bir konuşmacı

2 Mayıs Pazartesi’ne denk gelen Yom Aşoa (Varşova Getosu) anma günü bu yıl Yüksekkaldırım Aşkenaz Sinagogu’nda gerçekleştirilecek. Bu yıl, geleneksel anma gününe, Robert Schild’in katkılarıyla oldukça ilginç bir konuşmacı davet edildi. Yom Aşoa töreninde bir konuşma yapacak olan Franz Kangler, lise eğitiminin ardından Katolik Lazarist Rahipler Cemiyeti’ne katılarak Graz ve Viyana Üniversitelerinde Teoloji uzmanlığının yanı sıra İngiliz Dili ve Edebiyatı okudu. 1974 yılında rahip olarak takdis edildi. 1977’de ise İngilizce öğretmeni olarak İstanbul St. Georg Koleji’ne geldi. Kendisi 1983’ten bu yana İstanbul Lazarist Rahipler Cemiyeti’nin başkanlığını yürütmekte ve St. Georg Avusturya Lisesi’nin müdürü olarak görev yapmaktayken, geçtiğimiz yıl liseden emekli oldu, ancak aynı isimli kilisede başrahiplik görevini sürdürüyor. 2000 yılının Nisan ayında, Avusturya devletine üstün hizmetlerinden dolayı Avusturya Cumhurbaşkanı kendisine ‘Hofrat’ onur unvanını layık gördü. Cemaatimize yakınlığı ile bilinen Franz Kangler, 2003 sinagog bombalamalarını izleyen Pazar günü, kilisesinde vermiş olduğu vaazda şöyle demişti: “Tanrı, İsrailoğulları ile halen çözülemeyecek bir bağ içindedir ve Yahudi Miriam’dan olma İsa’nın yarattığı bu ‘ikinci bağ’, asla eskisinin yerini tutamayacaktır...”