Batı Şeria’da sermaye ortaklığı

Harvard mezunu İsrailli iş adamı Yadin Kaufmann ile Filistinli girişimci Saed Nachef, büyük teknoloji firmalarından 28,7 milyon dolar toplayarak bağımsız bir ‘Filistin Devleti’ için güçlü bir ekonomi yaratmayı hedefliyor

Dünya
21 Nisan 2011 Perşembe

Harvard mezunu İsrailli bir iş adamı dünyanın önde gelen iş teknolojisi firmalarıyla Filistin Özerk Yönetimi’nde (FÖY) yüksek teknoloji kurumları için ilk yatırım fonunu kurdu. Dünyaya USB flash disk ve uydu iletişim sistemlerini tanıtan İsrail firmasına yatırım yapan Yadin Kaufmann ve Filistinli yazılım girişimcisi Saed Nashef, Google ve Cisco Systems gibi şirketlerden 28,7 milyon dolar topladılar. İkili, amaçlarını Batı Şeria’da yazılım girişimcilileri topluluğunu geliştirmek ve Filistinliler için güçlü bir ekonomi yaratmak olarak belirtiyorlar. ABD doğumlu Kaufmann, bunun politik bir ifade olmadığını, ilginç bir iş fırsatı ve çok önemli bir projeye katılma fırsatı olduğunu, herkesin FÖY’de bilgiye dayalı bir ekonominin gelişmesini görmek istediğini belirtti.

Yeni kurulan Ortadoğu Sermaye Fonu, 28,7 milyon doları 5 sene içerisinde farklı firmalara yatıracak. Uluslararası standartlara göre orta büyüklükte bir miktar olsa da, 1980’lerin sonunda kurulan ve İsrail’in ilk sermaye fonu Athena’nın elindeki miktara çok yakın. O zamandan beri İsrail, internet telefonculuğu ve hızlı mesajlaşma gibi teknolojiler yaratarak bu konuda ünlendi.

Birçok Filistinli yüksek teknoloji girişimcisi İsrailli meslektaşlarından bilgi ediniyor. Bazı İsrailli teknoloji firmaları politik ve kültürel bariyerleri aşarak Filistinli mühendislerle iş yapıyorlar.

Yaklaşık 20 senedir Microsoft ve ABD’deki diğer yazılım firmalarında çalışan Nashef, Filistinlilerin hazır olduğunu belirtiyor. Sermaye Fonu’na göre her sene 300 yeni yüksek teknoloji firması ve 2000 kadar mühendis ve teknoloji mezunu FÖY işgücüne ekleniyor. Nashef, Batı Şeria’da maaşların İsrail’e ve batı ülkelerine göre daha düşük olduğunu fakat elemanların yetenekli olduğunu ve Ortadoğu’da yüksek teknoloji endüstrisinin hızla geliştiğini belirtiyor.