Netanyahu: “Kalıcı barış sağlanmadan İsrail başka imtiyaz vermeyecek”

Aldığı davet üzerine Amerikan Kongresi’nde konuşma yapmaya hazırlanan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, FÖY’ün İsrail’i bir Yahudi devleti olarak tanımasının ve güvenlik konusunun vazgeçilmez şartları olduğunu açıkladı

Dünya
21 Nisan 2011 Perşembe

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu aldığı davet üzerine, beş hafta sonra Amerikan Kongresi’ne seslenecek. Netanyahu, uluslararası baskıya rağmen Filistin Özerk Yönetimi’ne (FÖY) daha fazla imtiyaz vermeyeceğini ifade ederken “Bizi korumasız ve barıştan uzakta bırakabilecek şartları dayatan herkese karşı sıkı duracağını” ifade etti.

Geçen perşembe Pesah onuruna Tel Aviv’de Likud üyelerine yönelik düzenlenen bir toplantıda konuşan Netanyahu, Washington konuşmasında FÖY ile süren diplomatik sürece değineceğini ifade etti.

“Konuşmamda barışa giden gerçek yoldan bahsedeceğim, göstermelik barıştan değil” diyen Netanyahu geçmiş dönemde Beyaz Saray bahçesinde düzenlenen başkanlık törenlerine alaycı bir şekilde atıfta bulundu. “Kalıcı barış durumunun sağlanması açısından iki şartımız var; birincisi Araplar ve FÖY’ün İsrail’i bir Yahudi Devleti olarak tanıması, ikincisi ise güvenlik anlaşmaları. Yoğun baskıya rağmen bu iki şartımızın sonuna kadar arkasında duracağız. Bu iki şart geleceğimiz için hayatidir” dedi.

İsrail’e ve dünya barışına en büyük tehdit olan İran’ın nükleer çabalarına da değineceğini söyleyen Netanyahu’ya Ulusal Birlik Partisi Başkanı Yakov Katz ulusal zayıflık göstermemesi, ustaca caydırıcılık içerecek bir diplomatik plan sunmasını tavsiye etti.