Filistinliler artık şiddet istemiyor

Filistin Özerk Yönetimi’nde yapılan bir ankete göre İsrail’e yapılan saldırılara karşı olan Filistinlilerin oranı 2009’dan bu yana ciddi oranda yükseldi

Dünya
21 Nisan 2011 Perşembe

Filistin Özerk Yönetimi’nde (FÖY) yapılan bir ankete göre, Hamas militanlarının İsrail’e yaptığı roket saldırılarının Filistin’in yerel amaçlarına ulaşmasında faydalı olduğunu düşünenlerin oranı yarı yarıya azaldı.

Ramallah Merkezli Kudüs Medya ve İletişim Merkezi’nin (Jerusalem Media & Communication Center, KMIM) yaptığı anket çalışmasının benzeri 2009 yılında da yapılmıştı. İlk anketin zamanlaması tam Gazze Operasyonu sonrası İsrail’in aşırı güç kullandığı tartışmalarının yapıldığı döneme denk gelmişti.

KMIM tarafından Pazar günü yayınlanan anket sonucuna göre İsrail’e düzenlenen operasyonlara karşı olan Filistinlilerin oranı Ocak 2009’da yüzde 38,1’den Nisan 2011’de yüzde 51,8’e yükseldi. Anket ayrıca İsrail şehirlerine Gazze’den yapılan havan saldırılarının FÖY’ün amaçlarına ulaşmasında gerekli olduğunu düşünenlerin oranı 2009’da yüzde 50,8 iken 2011’de yüzde 20,4’e geriledi. Roket saldırılarının ulusal çıkarları zedelediğini düşünenlerin oranı 2009’da yüzde 20,8 iken bugün yüzde 38,6’ya yükseldi.

Gazze ile Batı Şeria arasındaki fark bu ankette de kendini gösterdi. halklarının İsrail’e karşı yapılan askeri operasyonları destekleyenlerin oranı Gazze’de yüzde 45,5 iken Batı Şeria’da yüzde 32’ye çıktı. İsrail sivil hedeflerinin bombalanmasını Gazze katılımcılarının yüzde 57,3’ü desteklerken Batı Şeria’daki katılımcıların sadece yüzde 25,3’ü desteklediğini açıkladı.