ŞİMON PERES: “Gazze terör yuvasına dönüşüyor”

Son haftalarda terör eylemlerinin arttığı Gazze’de geçtiğimiz hafta İtalyan aktivist Vittorio Arrigoni kaçırılıp öldürüldü. Geçtiğimiz hafta Hamas tarafından füze ile vurulan okul servisinde ağır yaralanan 16 yaşındaki Daniel Viflic ise pazar günü hayatını kaybetti

Dünya
21 Nisan 2011 Perşembe

Geçtiğimiz hafta Gazze’den ateşlenen roket, İsrail’de bir okul otobüsüne isabet etmişti. Olayda ağır yaralanan 16 yaşındaki Daniel Viflic kaldırıldığı hastanede kurtarılamayarak pazar günü hayatını kaybetti. Saldırı sonrasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Hamas’ı “çizgiyi geçmek” ile suçlarken, İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres de Gazze’nin bir “terör yuvası” haline geldiğini belirterek, BM’ye Hamas’ın terör eylemlerini tekrarlamayacağı garantisini verip veremeyeceğini sormuştu.

Son bir ay içinde, İtamar’da 5 kişilik Fogel ailesi evlerinde uykudayken katledildi. Kudüs’te bir otobüs bombalandı, saldırıda İngiliz vatandaşı Mary Jean Gardner hayatını kaybetti, 39 kişi yaralandı. İki Filistin yanlısı aktivist öldürüldü. Batı Şeria’nın Cenin kentinde kültürel yaşamı geliştirme çabası içinde olan tiyatrocu Gulliano Mer nisan başında öldürülürken, geçtiğimiz hafta da İtalyan aktivist Vittorio Arrigoni kaçırılarak öldürüldü.

İTALYAN AKTİVİST GAZZE’DE ÖLDÜRÜLDÜ

Gazze’nin yönetimini elinde bulunduran Hamas, İsrail’in düzenlediği Dökme Kurşun Operasyonu sonrası bölgeyi terk etmeyen İtalyan aktivist Viktor Arrigoni’nin katil zanlılarının isim ve fotoğrafları internette yayımladı.

Gazze polisi isekatillerin belirlenmesine yardımcı olacaklara ödül vaat etti. “Filistin’le Dayanışma Hareketi” üyesi Arrigoni için düzenlenen cenaze törenine kişi katıldı. Üç yıl kaldığı Gazze’de radikal dinci bir grup tarafından kaçırılıp öldürülen Arrigoni’nin cenaze törenine yüzlerce Filistinlilerin yanı sıra İtalya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir heyet ve yabancı barış eylemcileri de katıldı.

Gazze polisinin Arrigoni’nin katıl zanlılarına yönelik Nuseyrat Mülteci Kampı’na yönelik düzenlediği operasyon sırasında zanlılardan Muhammed El Brizad, bir arkadaşını öldürüp, diğerini ağır yaraladıktan sonra intihar etti.

FOGEL AİLESİNİN KATİLLERİ YAKALANDI

İtamar’da yaşayan Fogel ailesinin 5 üyesi Ruth, Ehud, Elad, Hadas ve Yoav Fogel, 11 Mart gecesi evlerinde uykuda bıçaklanarak öldürülmüştü. İsrail Ordusu, ailenin katillerini geçtiğimiz pazar günü yakaladıklarını açıkladı. Amjad Awad ve Hakim Awad adlı iki Filistinli genç suçlarını itiraf ettiler. İsrail Ordusu’nun Batı Şeria’daki Komutanı Nimrod Aloni, katillerin İsrailli aileyi milliyetçi duygularla öldürdüklerin açıkladıklarını ve hiç bir pişmanlık ifadesi göstermediklerini belirtti. Filistin Halk Kurtuluş Örgütü’ne bağlı oldukları öğrenilen katillerin, Fogel ailesini öldürme kararını kendi başlarına aldıkları zannediliyor. Cinayetlerle ilgili olarak dördü aynı aileden olmak üzere altı kişinin daha silah ve delil saklamak suçundan yakalandığı belirtiliyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İtamar katillerinin yakalanmasının “İsrail’in, vatandaşlarının katledilmesine göz yummayacağının” göstergesi olduğunu söyledi. İsrail’de yayın yapan Kanal 7’nin haberine göre katiller, İtamar’a zeytin toplama işçileri olarak aldıkları özel izinle girdiler.

HAMAS TARAFINDAN GÖZALTINA ALINAN EL FETİH ÜYESİ ÖLDÜ

Gazze’de, Hamas tarafından gözaltına alınan El Fetih üyesi 52 yaşındaki Adil Salih Rızk cezaevinde hayatını kaybetti. Ailesi, otopsi yapılmasını ve ölüm nedeninin belirlenmesini talep ederken, Hamas Rızk’ın ölümüyle ilgili soruşturma başlatılacağını duyurdu.