6 milyon harf 6 milyon insan

Perspektif
13 Nisan 2011 Çarşamba

Babamın daktilosu evin en ilgimi çeken makinesiydi küçüklüğümde. Kendisi masa başında mektuplarını yazarken, harf kollarının makinenin silindiri üzerine gerilmiş kağıda inişini ve her inişinde çıkardığı tıklama sesini unutmam mümkün değil.

“6 Milyon Harf” projesini ilk duyduğumda, aklıma gelen harf kollarının çıkardıkları sesler oldu. Her ses, bir harfin kağıda basıldığını ifade ediyordu. Tıpkı Nazi silahlarından çıkan her sesin bir canın sönmesini ifade ettiği gibi.

Çok basit bir şekilde Holokost olarak adlandırılan ‘benzersiz’ ve ‘öncesiz’ bu katliam süreci içinde, bir buçuk milyonu çocuk olmak üzere altı milyon Yahudi, yaşamını bir tık’lık anda yitirdi. Öldüklerinde her şeylerine el konmuştu… Onlar birer numaraya indirgenmişlerdi.

“6 Milyon Harf” projesi, bloga girip mesaj bırakanların biriktirdikleri harflerden altı milyonluk bir zincir oluşmasını sağlamayı amaçlıyor. Bir de, her tuş darbesinin bir hayat demek olduğu mesajını veriyor ki, yazarken insanın içi ürperiyor. Siteden ağa takılanları sizlerle paylaşıyoruz…                 

Marsel RUSSO

Nazi Almanya’sının sistematik bir şekilde öldürdüğü altı milyon insanı, altı milyon harf yazarak anmak istiyoruz. O gün ölüm kamplarında hayatını kaybedenler kollarına vurulmuş numaralar ile anılıyorlardı. Bu yüzden bu blogda yazı yazan insanlara yedi haneli numaralar verilir ve isimler kullanılmaz.

Altı milyon insanın ne kadar büyük sayı olduğunu insan beyni bazen algılayamıyor. Bir buçuk milyon çocuk ve dört buçuk milyon insan,  dört yıl gibi kısa surede fabrika düzeninde öldürüldü. Tüm dünya Yahudileri ve böyle bir katliamın bir daha hiçbir ulus ve ırk tarafından yaşanmamasını savunan dünya vatandaşları bu bloga birkaç cümle ile katkıda bulunmalıdır. Yazdığımız her harf ile hayatını kaybetmiş bir birey anılacaktır.

Amacımız Holokost’u unutmamak ve unutturmamaktır.

 

3017443

Altı milyon kurban... Altı milyon harf... Ve kim bilir kaç yüzlerce kilogram gözyaşı aktı bu kampların hayat yerine ölüm fışkıran topraklarına...

4001666

Her yıl Holokost’la ilgili film, anma günleri yapılıyor. Kimisine sıkıcı geliyor. Hep aynı şey!!! Ancak anlatılacak ve ibret alınacak 6.000.000 film olmalı.

5905394

Masum, savunmasız, günahsız bir milyon çocuğu gözünü kırpmadan öldürebilen varlık insan olamaz, buna sesiz kalan dünya da gerçek olmamalı ve bu bir daha asla olmamalı.

4390265

Bugün dünyada yaşayan yedi milyar insan! Herkes ama herkes bir daha böyle bir trajedinin yaşanmaması için hep birlikte mücadele etmelidir.

4288720

Yaşananları unutmamak kadar anlamak da görevimizdir. Neden olduğunu anlayamadan bir daha olmasını engelleyemeyiz, sürekli neden diye sormak zorundayız.

5723625

Bazı insanların eline kuvvet geçtiğinde, ne kadar canavarlaşabileceklerini öğrendik. Dilerim insanlık bu vahşeti unutmaz.

331169

Bu insanlık suçu hiç bir zaman unutulmayacak ve unutturulmayacak.

4163703

Hiçbir zaman unutmadık unutmayacağız bir daha yaşanmaması için herkese barışı öğretmeli ve yaymalıyız.

5357448

Bilincindeyiz ve her şeyin farkındayız...

798136

Asla unutma ve senden sonrakilere de anlat ki onlar da bilsin ve hatırlasın.

3913554

Unutmamak, unutturmamak: Bu onlara vicdan borcumuz.

1965320

Dünya tarihinde eşi benzeri olmayan bu olayın farkındalığı unutulmamalı, unutturulmamalı, nesilden nesle ilelebet aktarılmalıdır.

3378945

Asla unutma ve unutturmamalıyız. Gelecek nesillere aktarmalı en azından bu görevimize sadık kalmalıyız.

3238259

Dünyada hala Holokost’u inkâr eden var ise demek hâlâ olabilme tehlikesi de vardır. Bu yüzden af etmek bizim işimiz değil ama unutturmamak bizim işimiz olmalı…

3458785

Geçmişi unutmadan, ileriyi hazırla.

3619689

İnsanlığın geleceği için bu konuda bilgilenmeli, herkese anlatmalıyız... İnsanların ne kadar acımasız ve gaddar olabileceğini anlatalım.

2224413

Affedip etmemek değil, önemli olan unutmayıp gelecek nesillere aktarmak ve bu vahşetin yaşanmamış olduğunu ileri sürenlerin iddialarını yok etmektir.

1319344

Altı milyon harfe ulaşmak ne kadar zor değil mi, hele ki günümüz teknolojisinde? Halbuki altı milyon insana kolayca ulaşabildiler.

2687039

İnsanları insanlığından utandıracak vahşeti unutturmayacağız

1915200

O günleri yaşamış olan insanların bu dünyadan göçüp gitmeleriyle bu vahşetin unutulmasını bekleyenler asla bu beklentilerine ulaşamayacaklar.

3730046

Affetmek benim isim değil, o Tanrı’ya kalmış, ama ben asla unutmayacağım.

5314436

İnsan duruşumuzu sergilemek görevimiz olsun, asla unutturmayalım hep hatırlatalım.

1137529

Soykırımda hayatını kaybedenleri saygıyla anıyorum... Bu korkunç soykırımı asla unutmayacağım ve bu soykırım asla unutulmamalı...

3486952

Tüm dünyanın kör ve sağır olduğu bir vahşet mutlaka sorgulanmalı, hatırlanmalı!

5289152

Keşke altı milyon insanı öldürmek, buraya altı milyon harf yazmaktan daha kolay olmasaydı.

3886363

İnsanlık ve insan olmak bu ayıbı yapanları ve burada hayatını kaybedenleri asla ve asla unutmamayı gerektirir ki başkaları da bir daha böyle şeyler yapmasın.

4561241

İnsan hayatının her şeyden daha kıymetli olduğunun unutulmaması ve unutturulmaması için, bir daha asla.

5652014

İsimlerin ortadan kalktığı bireylerin sadece sayılardan ibaret kılınmaya çalışıldığı, sadece geleceğin değil, geçmişinde yok edilme çabasıydı.

1676984

Bu vahşeti Nazi Almanya’sının vahşeti olarak anmak, nazarımda olayı hafife almak, hatta hiç önemsememektir. Bu bütün dünyanın suçudur. Bütün dünya utansın.

731974

Bir umutsa yaşamak, altı milyon umudu söndüren vahşeti hortlatmamalı bir daha insanlık... Hortlatmamak içinde ASLA UNUTMAMALI ve UNUTTURMAMALI gerçekleri...

2502840

İki saattir ekrana bakıp ne yazacağımı bulamıyorum. Hangi kelimeler olanları anlatmaya yetebilir ki? En doğrusu dünyada böyle bir şey olabileceğini hep hatırlatmak

5316365

Yazılan her harf bir kişinin hayatını temsil etmekte bu insanın içini fazlasıyla acıtıyor. Asla unutmamalı ve asla bir daha olmasına izin vermemeliyiz...

1002153

Unutmamak ve unutturmamak için gelecek nesillere anlat. Her zaman hatırlamak için devamlı an. Çocuklara önce sevgiyi, sonra barış içinde uyumla yaşamasını öğret.

Derleyen: Selim LEVİ