Hahambaşı Rav İsak Haleva: “Pesah, esaretten özgürlüğe, karanlıktan aydınlığa geçişimizi simgeler”

Kavram
13 Nisan 2011 Çarşamba

Değerli Dindaşlarım.

Bildiğiniz gibi ‘Pesah’ Mısır köleliğinden kurtuluşumuzun nesiller boyu kutladığımız yıldönümü olmanın ötesinde; ruhsal anlamda esaretten özgürlüğe, karanlıktan aydınlığa, kederden mutluluğa geçişimizi de simgeler.

“Meavdut Leherut, Mişeibud Ligula, Meafela Leor Gadol, Umeevel Leyom Tov.”

 “Zeman Herutenu/Özgürlüğümüzün Vakti” olarak tanımlanmasının nedeni budur.

Bunun da ötesinde ‘Pesah’ doğanın kendini her seferinde daha yüksek bir düzeyde yenilediği baharın müjdecisi olarak ‘Hag Eaviv/Bahar Bayramı’ adıyla da anılır ki

bu, bir anlamda bizlere kendimizi hemen her alanda yenilememiz gerektiğini ilham eder.

Tarihsel açıdan bakıldığında, bir başka yönüyle ‘Pesah’; başlangıcını oluşturduğu bir seri gelişme sonrasında atalarımızın ve de dolayısıyla bizlere kadar intikal eden kültür zincirinin, gelenek gereği bir ahlak anlayışından kuralları tanrısal irade tarafından konmuş güçlü bir din disiplinine geçişinin başlangıç noktasını teşkil eder.

Dahası ‘Pesah’; atalarımız İbranilerin uluslaşma süreci ve tanrısal irade doğrultusunda belli bir vatan toprağına kavuşarak yerleşik düzene geçişlerinin de başlangıç noktasıdır.

Kısacası “Pesah” eskimiş ve eskitilmişleri terk etmenin, olumsuzlukları ayıklamanın, durağanlıktan silkinmenin, geleceğe ilişkin yeni arayışlara girişmenin, yeni umutlar ve yeni özlemlerle ileriye bakmanın ve nihayet zamanın ve koşulların gereğine göre yeni bir anlayışla yepyeni bir yaşama başlamanın bayramıdır.

Değerli Kardeşlerim.

Sözü Yürütme Kurulumuzun ve Hahambaşılık Müşavirlerimizin cemaatimizde çokça sözü edilen yeniden yapılanma çalışmalarına getirmek istiyor, bu gerçekten zorlu dönemde cemaatimizi yönetme sorumluluğunu üstlenen bu özverili dindaşlarımıza takdir ve teşekkürlerimizi sunuyorum.

Kuşkusuz burada ayrıntılara girecek değilim ama bilmenizi isterim ki bu alanda yürütülmekte olan çalışmaları yakından takip ediyor, cemaatimizin yarınları adına yararlı, gerekli buluyor ve siz değerli kardeşlerimi bu çalışmaları benimle beraber desteklemeye, hatta imkânlarınız ölçüsünde görev almaya davet ediyorum.

Değerli Dindaşlarım.

‘Pesah’ın en önemli özelliklerinden bir başkası da dinsel ve toplumsal kültürümüzün evlatlarımıza aktarılmasında bizleri gayrete getirmeye çalışmasıdır.

Kuşkusuz bu aktarımın en uygun ortamı etrafında hep birlikte mutluluk ve neşeyle toplandığımız ‘Seder Sofrası’dır.

Kurallarına göre düzenlenmiş bu sofra ve okunan ‘PesahAgadası’ evlatlarımızın zihninde ömür boyu silinmeyen izlenimler oluşturacak, tarihsel, dinsel ve toplumsal kültürümüzü sahiplenmelerine neden olacaktır.

Bu arada onları sinagoglarımıza devam etmeye özendirmeyi de ihmal etmemek gerektiğini bir kere daha hatırlatmak istiyorum.

Siz değerli kardeşlerimin bu fırsatı gereğince değerlendireceğinizden kuşkum yok.

Bizleri bu yıl da sağlık ve esenlik içinde ‘Pesah’ı kutlama günlerine eriştiren yüce Tanrı’ya şükranlarımızı sunuyor, daha nice bayramlara sevdikleriniz ve sevenlerinizle birlikte mutluluk ve refah içinde ulaşmanızı temenni ederken sizleri kutsal Tora’mızın tüm dualarıyla bereketlendiriyor, samimiyetle kutluyorum.

Hag Pesah Sameah.

Rav İsak HALEVA / Hahambaşı