Goldman Çevre Ödülü Teksas’a verildi

Yunanistan'dan Avustralya'ya, Surinam'dan Teksas'a haftaya damgasını vuranlar...

Süzet DALVA Diğer
13 Nisan 2011 Çarşamba

Haftanın Analizi

“Marksistler, aşırı milliyetçiler ve İslamcılar Mısır politikasının geleceği için hep birlikte çalışıyorlar.”

Merkezi İsrail’de bulunan Uluslararası İlişkiler için Küresel Araştırma Merkezi (GLORIA) Direktörü ve Ortadoğu yazarı Barry Rubin

Güney Amerika’da Çin tehlikesi

Güney Amerika ülkesi Surinam’a, 1990’lardan beri Çin’den yoğun bir göç dalgası geliyor. Buraya yerleşen Çinli halk, yapılan ekonomik yardımlar sayesinde kendilerine kumarhaneden bakkal dükkânına kadar pek çok alanda yüzlerce iş imkânı yarattı. Diğer taraftan Surinam’da yaşayan yerli halk, dil ve kültür açısından bu göçü Çin istilası olarak değerlendiriyor ve bunun diğer Güney Amerika ülkelerine de yayılmasından korkuyor.

Avustralya üniversitelerinde yeni kararlar

Avustralya üniversiteleri, doğuştan Avustralyalı olan öğrencileri ve akademisyenleri destekleme kararı aldı. Melbourne Üniversitesi Yüksek Eğitim Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre nüfusun yüzde 2,4’ü doğuştan Avustralyalı ve bu oranın yalnızca 1,25’i üniversitelere gidiyor. Sidney Üniversitesi başta olmak üzere Queenland ve Melbourne Üniversiteleri de yerli eğitmenleri önemli pozisyonlara getirmek için destekliyorlar.

AB, özel eğitim için Yunanistan’a baskı kuruyor

Yunan anayasasının 16. maddesine göre yüksek eğitimde özel sektörün hiçbir söz hakkı yok. Özel kolejden mezun olanlarla devlet okullarından mezun olanlar aynı seviyede kabul edilmiyor. AB tarafından yayınlanan yeni genelgeye göre özel kolejlerin de eğitimde söz hakkına sahip olması gerekiyor. Eğer bu uygulama başlatılmazsa AB Komisyonu kanuni yollara başvuracağını bildirdi.

Goldman Çevre Ödülü Teksas’a verildi

Goldman Çevre Ödülü, hava kirliliğini önlemek amacı ile yaptığı çalışmasından ötürü Teksas doğumlu Hilton Kelley’e verildi. Teksas’ın Port Arthur yöresinde çocukluğunu geçirmiş olan Kelley, havası para kokan bu eyaletin nüfusunun çoğunluğunun kanserden ve çocukların astımdan ölmesine artık tahammül edemeyerek temiz ve kaliteli bir çevrede yaşam için çalışmalara başladı. Başta Shell benzin istasyonu olmak üzere pek çok rafineri kuruluşuna resmi ihtar çekerek, havaya atılan duman miktarının azalmasını sağladı.

Haftanın Sayıları

1706 Hindistan’daki vahşi kaplan sayısı.

5.000.000 $ Meksika’da vurulan iki Amerikan vatandaşının katillerinin yakalanmasına karşılık ABD’nin Meksika hükümetine verdiği ödül miktarı.