Türkiye göçmeni çocuklar İsrail’de futbol takımı kurdu

Türkiye göçmeni ailelerin çocukları “Türkiye’nin Çocukları” adlı futbol takımı sayesinde İsrail’deki yaşama uyum sağlamaya çalışıyorlar

Dünya
13 Nisan 2011 Çarşamba

Son yıllarda Türkiye’den İsrail’e göç eden Türk Yahudilerinin çocukları “Türkiye’nin Çocukları” adlı bir futbol takımı kurdu. Takımın antrenörü ise Fenerbahçe altyapısından yetişen, ve aynı zamanda Maccabi Tel Aviv 14 yaş futbol takımını çalıştıran Türkiye kökenli İzak Adato. Takımın kurulması ise yirmi yıldır İsrail’de yaşayan Moiz Sustiel’in önemli bir başarısı. Uzun yıllar yardım kollarında çalışan Sustiel, ülkeye yeni gelenlerin adaptasyonlarını sağlamak ve aralarındaki birliği muhafaza etmek amacıyla ilk defa bir Türk takımının kurulduğunu söylerken “Böylece Türkiye’nin bir parçasını burada devam ettiriyoruz” dedi.

Takımın adını “Yeladey Yotsei Turkia” (Türkiye’nin Çocukları) olarak belirlediklerini söyleyen Sustiel, böylece her maçta Türk bayrağı ile tezahürat yapacaklarını belirtti. İlk maçları Bet Arye çocuk takımını 8-6 yenen Türkiye’nin Çocukları takımı, iki ay önce çalışmalara başladı. “Çocuklar bu fikri çok sevdiler” diyen ve takıma büyük destek veren Türkiyeliler Birliği Başkanı Momo Uzsinay, Raanana’da haftada iki kez çalışma yaptıklarını kaydetti. Takımda 6-13 yaş arasında 22 çocuk bulunduğunu belirten Uzsinay, hepsinin Türkçe konuştuklarını, yeni yeni İbranice öğrenmeye başladıklarını anlattı. Takımda bulunan çocukların çoğu son iki sene içinde İsrail’e taşınan ailelerinden oluşuyor. Maçlar hem çocukların hem de ailelerin yeni ailelerle kaynaşmalarına olanak sağlayacağı düşünülüyor.