‘Serpico’ filminin yönetmeni Sidney Lumet hayatını kaybetti

2005’te de ömür boyu başarı Oscar’ı alan Sidney Lumet 86 yaşında yaşamını yitirdi

Dünya
13 Nisan 2011 Çarşamba

12 Kızgın Adam (12 Angry Men), Köpeklerin Günü (Dog Day Afternoon), Şebeke (Network) ve Mutlak Savaş (Fail-Safe) gibi sinemanın başyapıtları arasında gösterilen filmleriyle bilinen Amerikalı dünyaca ünlü yönetmen Sidney Lumet, lenf kanseri hastalığından 86 yaşında, New York’taki evinde hayatını kaybetti.

Sidney Lumet, yönetmenlik ve yapımcılık da yapmış olan oyuncu Baruch Lumet ile dansçı Eugenia Wermus’un oğlu olarak 25 Haziran 1924’te dünyaya geldi, 5 yaşında Yahudi Sanat Tiyatrosunda oyunculuğa başladı.

Lumet, 20. yüzyılın ikinci yarısının önde gelen film yönetmenlerinden sayılıyor. 40’tan fazla filmin yönetmenlik koltuğuna oturan Lumet, filmlerinin yarısından fazlasını da New York’ta çekti. Oyuncuların en iyi performanslarını sergilemelerini sağlamasıyla anılıyor. Henry Fonda, Paul Newman, Al Pacino ve Faye Dunaway gibi Hollywood yıldızları, kariyerlerinin en iyi performanslarını onun filmlerinde sergilediler. Yönettiği filmlerden 17’si ‘En iyi oyuncu’ dalında Oscar’a aday gösterildi. En iyi yönetmen dalı başta olmak üzere 5 kez Oscar’a aday gösterilmesine rağmen ödül alamamış, ancak 2005’te ömür boyu başarı Oscar’ı almıştı.