Hamas saldırmaya devam ediyor

Gazze’den ateşlenen bir füze İsrail’de bir okul otobüsüne isabet etti. Şans eseri ölen olmazken bir öğrenci ve otobüs şoförü ağır yaralandı. Artan roket saldırılarına İsrail Hava Kuvvetleri de karşılık verdi. Hamas ateşkes teklif etti

Dünya
13 Nisan 2011 Çarşamba

Geçen perşembe günü Gazze’den fırlatılan bir füze okul otobüsüne isabet etti. Hamas Basın Sözcüsü Sami Abu Zuhri Reuters’e yaptığı açıklamada otobüsün geçtiği yolun genellikle İsrail askeri araçları tarafından kullanıldığını, okul taşıtı olduğunu bilmediklerini sözlerine ekledi. İsrailli yetkililer ise otobüsün sarı renkli olduğundan askeri araç olmadığının anlaşılmasının oldukça kolay olduğunu belirttiler. Saldırı sonrasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Hamas’ı “çizgiyi geçmek” ile suçladı. Otobüsün son yolcusu olan 16 yaşındaki öğrenci başından ağır yaralanırken, otobüs şoförü de hastaneye nakledildi.

Giderek artan çatışma durumu karşısında Hamas ateşkes talebinde bulundu. Ancak perşembe ile cumartesi arasında yüzden fazla roket ve havan saldırısına maruz kalan İsrail, Hamas militanlarına aynı şiddette karşılık verdi. 

Birleşmiş Milletler ve Mısır aracılığıyla yürütülen ateşkes görüşmelerinde yer alan Filistinli bir yetkili ateşkes konusunda uzlaşıldığını bildirdi. Yetkili, İsrail’e fırlatılan roketlerin kendilerini de rahatsız ettiğini sözlerine ekledi. İsrail Radyosu’na verdiği röportajda, Hamas Dışişleri Bakan Yardımcısı Gazi Hamat, İsrail askeri harekâtını durdurursa roket saldırılarını durduracaklarını ifade etti.  Ateşkes ile ilgili İsrail’den resmi bir açıklama yapılmazken, İsrailli bir yetkili bu sürecin Hamas’ın Gazze’deki gruplar üzerindeki etkinliklerinin ölçüleceği bir test dönemi olacağını belirtti.

Ateşkes, Hamas’ın doğrudan İsrail kamuoyuna çatışmayı durdurma çağrısı yapması açısından ender bir özellik taşımakta. Ayrıca İsrail’in üst düzey balistik, roket savunma sistemi “Demir Kubbe”nin gerçek anlamda sahada denenmiş olması ile de bir ilke imza atıldı. Gerçek çatışma ortamında denenen sisteme ait iki bataryanın 9 adet füzeyi havada vurduğu bildirildi. Geçen haftaki çatışma sırasında %100 oranında etkinlikle çalışmasıyla dikkatleri üzerine toplarken, ordu ve savunma sanayi mensuplarının yüzünü güldürdü. Bataryanın tanesi 60-80 milyon dolara, füzeleri ise 70-80 bin dolara mal olmakta. Filistinlilerin kullandığı Kassamlar birkaç yüz, Gradlar ise birkaç bin dolara mal oluyor. Mevcut başarı üzerine önümüzdeki yıl içerisinde teslim alınmak üzere 4 adet batarya daha sipariş edildi. Alınacak bataryalarla Aşkelon ve Be’erşeva şehirlerinin etkili bir şekilde korunması planlanıyor.

Demir Kubbe, başarısı üzerine önümüzdeki hafta Brezilya’da gerçekleşecek savunma sistemleri fuarında da sergilenecek. Sistem füze bataryası dışında araştırma ve hedefleme radarı ile komuta merkezinden oluşuyor. Karar mekanizması şu an insana dayalı olan sistem için bilgisayar üzerinden karar mekanizması üstüne çalışılmakta.

ABD’DEN DEMİR KUBBE’YE ÖZEL FON

Amerikan Temsilciler Meclisi, 2011 yılı bütçesini onayladı. ABD’nin 2011 bütçesinden, İsrail’in anti-füze sistemi Demir Kubbe’nin geliştirilmesi ve batarya alımlarının tamamlanması için 205 milyon dolar ayrıldı. ABD ile İsrail arasında imzalanan 10 yıllık anlaşmaya göre ABD, İsrail’in güvenliği için bütçesinden 2011 yılında 3 milyar dolar ayırdı. Demir Kubbe’ye ayrılan fon ise bu anlaşmadan ayrı değerlendiriliyor.

ARAP BİRLİĞİ GAZZE’DE UÇUŞ YASAĞI İSTİYOR

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, geçtiğimiz hafta Kahire’de düzenlenen bir toplantıda, bölgedeki şiddetin artması nedeniyle Gazze üzerinde uçuş yasağı getirmek istediklerini ve konuyu BM Güvenlik Konseyi’ne sunacaklarını açıkladı.