Peres Washington'da Obama ile buluştu

Obama ve Peres Arap dünyasındaki çalkantılardan, barış sürecine ve İran’ın dünyayı tehdit eden nükleer programına kadar birçok konuyu tartıştı

Dünya
13 Nisan 2011 Çarşamba

Washington’da bir araya gelen ABD Başkanı Barack Obama ve İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Obama, Peres’e hayranlığını dile getirerek, birçok konuda ortak görüş paylaştıklarını belirtirken, Arap dünyasındaki değişim rüzgarlarının barış süreci için önemli bir fırsat olduğunu sözlerine ekledi. Peres, Müslüman dünya ile yakın olmak istediklerini belirtti. Peres, Obama’yı haziran ayında İsrail’de gerçekleştirilecek başkanlık konferansına davet etti. Konferansa katılması durumunda bu Obama’nın İsrail’e başkan olarak ilk ziyareti olacak.

Temsilciler Meclisi’nin önemli liderleri ile bir çalışma toplantısına katılan Peres, övgüler ile karşılandı. Sözcü John Boehner ve meslektaşları, ABD Temsilciler Meclisi’nin İsrail’e tam destek olduğuna ve bu desteğin Cumhuriyetçiler ve Demokratların ortak kararı olduğunun altını çizdi. “Amerika ve İsrail, aynı değerlere dayalı süregelen müttefikliğe sahiptir ve Ortadoğu’da istikrarsızlığın hakim olduğu bu günlerde, bağlarımızı daha da kuvvetlendirmek önemlidir. İsraillilerin barış için önemli fedakârlıklarda bulundular” dedi. Peres ise meclise İsrail’e olan sarsılmayan desteğinden dolayı teşekkür etti. Demokrasinin kalbi olarak nitelendirdiği Amerikan meclisine davet edilmekten onur duyduğunu sözlerine ekledi. Tüm İsrail halkının verilen kesintisiz, şartsız ve güçlü desteğe minnettar olduğunu, ABD’nin dünya barışı, demokrasisi ve istikrarında büyük rol oynadığını belirtti. Peres ayrıca, İran üzerinde ekonomik yaptırımlara devam edilmesi gerektiğini, İran’ın ölümcül terörist organizasyonları beslediğini, bölgesel istikrarı etkilemeye çalıştığını ve toplu katliam için nükleer silah geliştirdiğini belirtti. “Ahmedinejad’ın -İsrail’i haritadan silmek istiyoruz- sözlerini hafife alamayız. İran’ın nükleer bir silah geliştirmemesi için her şey yapılmalı” dedi. Suriye ile ilgili sorulara ise, İsrail’in barış yapmak istediğini, fakat “Esad İran ile işbirliği yapıp terörü desteklerken, uzlaşma masasına oturmamız mümkün değil” dedi.

İsrail Devlet Başkanı ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile buluştu. İkili, görüşme esnasında son dönemde Ortadoğu’da yaşanan huzursuzluğu ve İsrail ile komşuları arasındaki olası barış imkânlarını görüştü. Clinton, Ortadoğu’daki gelişmelerin tüm dünya için fırsatlar teşkil ettiğine ama aynı zamanda da zorlukları barındırdığına değindi.