Jimmy Carter Küba’da Yahudilerle buluştu

Carter Merkezi’nin düzenlediği program dahilinde Küba’yı ziyaret eden ABD eski Başkanı Jimmy Carter, Yahudi cemaat liderleri ile görüştü. Carter, iki ülkenin ilişkilerinin gerilemesine sebep olan Alan Gross’un yargılanma davasıyla da ilgileneceğini belirtti

Dünya
6 Nisan 2011 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta Küba’yı ziyaret eden ABD eski Başkanı Jimmy Carter, Havana’ya geldikten kısa bir süre sonra Yahudi liderler ile bir görüşme yaptı. Carter ilk olarak Yahudi enstitüsünü ziyaret etti. Carter ziyaret programı dahilinde ayrıca Küba Devlet Başkanı Raul Castro ve Roma Katolik Kardinali Jaime Ortega ile de görüştü. Görüşmenin içeriğinde Küba’daki muhalifler için ülkeye kanunsuz iletişim cihazları getirdiği gerekçesiyle Küba’da yargılanan ABD’li yardım görevlisi Alan Gross 15 yıl hapis cezasına çarptırılması konusu da vardı.

Carter Merkezi yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre ziyaretin amacı, ABD ile Küba arasındaki ekonomik politikaların tartışılması ve ilişkilerin geliştirilmesi idi. Alan Gross hakkında verilen 15 yıllık tutuklama kararı iki ülke arasındaki ilişkilerin özellikle son haftalarda gerilemesine sebep olmuştu.

Küba’da rejim karşıtlarına yardım etmekle suçlanan Amerikalı Yahudi Alan Gross’un davası sürüyor. Küba’daki Yahudi toplumuna internet erişimi sağladığı gerekçesiyle Aralık 2009’da tutuklanan işadamının serbest bırakılması için ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da devreye girdi.

Alan Gross, Maryland merkezli Bethesda Kalkınma Alternatifleri şirketinde çalışmaktaydı. Küba’da USAID binasının projesinde gönüllü olarak görev yaptığı sırada Küba hükümeti, 61 yaşındaki Gross’u sosyalist rejimi yıkmaya çalıştığı ve paralı asker olması gerekçesiyle 2009 yılında tutukladı.

Jimmy Carter’ın Küba ziyareti ile ilgili bir mektup yazan Alan Gross’un eşi Judy, eski başkana konu ile ilgili olarak yapabileceği her türlü yardım için müteşekkir olacağını belirtti. Judy Gross, on altı aydır hapiste yatan eşi için çok umutsuz olduklarını ayrıca Küba hükümetinin eşini insanlık namına bir an önce serbest bırakmaları için dua ettiğini ekledi.

1959 yılında Fidel Castro’nun liderliğindeki isyancıların yönetimi ele geçirmesinden sonra Küba ile ABD ilişkileri bir türlü düzelmedi. 1960’tan bu yana iki ülke arasında hiçbir diplomatik ilişki kurulmadı. ABD bu ada ülkesine ekonomik ve finansal yaptırımlar uyguladı. Bu ateşli dönemin en sakin kısmı 1977-1981 yılları arasında başkanlık yapan Jimmy Carter döneminde oldu. Carter en son 2002 yılındaki altı günlük Küba ziyaretinde Fidel Castro ile görüştükten sonra Washington’un ambargosunu ve adadaki politik çoğulculuk eksikliğini eleştirdi.