İsrail'den olası bir 'Mavi Marmara' krizine önlem

Gazze’ye gitmesi planlanan ve yirmi gemiden oluşacak yardım konvoyuna 1000’in üzerinde Filistin yanlısı aktivistin katılması bekleniyor. İsrail yeni bir Mavi Marmara olayının yaşanmaması için gemilerin yola çıkmasını engellemeye çalışıyor

Dünya
6 Nisan 2011 Çarşamba

İsrail Dışişleri Bakanlığı, mayıs sonunda Gazze’ye gönderilmesi planlanan yeni bir yardım kafilesini engellemek için çalışmalara başladı. Geçen yıl gerçekleşen Mavi Marmara krizinden ders alan İsrailli yetkililer, yaşanan gerginliğin daha başlamadan sona erdirilmesini hedefliyor.

Geçtiğimiz haftalarda, Kudüs yönetimi birçok ülke ile diplomatik temaslarda bulunmaya başlamış, yola çıkmaya hazırlanan gemilerin durdurulmasını ve vatandaşların gemiye binmeme yönünde cesaretlendirilmesini istemişti.  İsrail askeri müdahalenin gerekli olabileceği nedeniyle tüm barışçıl yöntemleri deniyor. Temasta bulunulan diplomatlar arasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da bulunuyor.

Aynı zamanda Gazze ablukasının hafifletilmesi de görüşülen konular arasında. Bu akımın savunucularından ve bölgedeki hükümet faaliyetlerinden sorumlu Koordinatör General Eitan Dangot, ablukanın hafifletilmesinin en güzel yanıt olacağı kanısında. Böylelikle İsrail’in Gazze’nin temel haklarını ihlal ettiği suçlamalarının ve gemiyi yola çıkarmak isteyenlerin dayandığı iddiaların da önüne geçilebileceğine inanıyor.

Üst düzey yetkililer mayıs ayında gerçekleşmesi beklenen kafile ile ilgili toplanırken donanma birlikleri de gemilere müdahale etme ihtimaline karşı hazırlıklarını sürdürüyor.

Yeni gemi organizasyonun planlamasında geçen yıl olduğu gibi İHH yer alıyor. Bazı aktivistlerin 50 gemilik bir filodan bahsettikleri duyulsa da gerçekleşecek rakamın 20 ile sınırlı olacağı tahmin ediliyor. Organizasyondan sorumlu kişilerin sigorta ve uluslararası sulara çıkmak için gerekli diğer izinleri alıp almayacakları ise henüz netlik kazanmadı. Etkinliğin Mavi Marmara’nın 1. yıldönümü tarihi olan 31 Mayıs’a denk getirileceği tahmin ediliyor. Kafilenin amacının Mavi Marmara’da ölenleri anmak ve Gazze üzerindeki ablukanın kalkması sağlamak olacağı açıklandı. 

İsrail güvenlik güçleri İsrail’in karasularına zorla girmeye çalışan gemiler ile baş etmenin sihirli bir formülü olmadığını belirtiyor. Bu sefer de olayların geçtiğimiz yıl Mavi Marmara’daki gibi gelişebileceği konusunda dünya kamuoyunu uyarıyorlar.