Türkiye’den BM’ye ‘İran raporu’

Türkiye, BM Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği rapor ile Suriye’den İran’a giderken indirilen uçakta, ambargoyu ihlal eden silahlar ele geçirdiğini bildirdi. 29 Mart tarihli raporda, yaklaşık iki hafta önce Diyarbakır’a indirilen uçakta ele geçirilen silahlarla ilgili detaylar belirtildi.

Dünya
6 Nisan 2011 Çarşamba

Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İran’a Yaptırımlar Komitesine, Diyarbakır’a 19 Mart akşamı inen İran uçağında ‘’yasaklı askeri malzeme’’ bulduğunu bildirdiği öğrenildi. Reuters’ın Türkiye’nin BM’ye 29 Mart’ta sunduğu raporu ele geçirmesi sonucunda ortaya çıkan haber Diyarbakır’a inen kargo uçağında İran’a uygulanan yaptırımlar kapsamına giren silahlar bulunduğu belirtildi.

Haberde, Türkiye’nin sunduğu raporda, İran YAS hava taşımacılık şirketine ait, Suriye’ye gitmek isteyen kargo uçağına Diyarbakır inişli olarak üst uçuş izni verildiği, uçağın bu çerçevede Diyarbakır havalimanına ‘’teknik kontrol’’ için indirildiği ve 21 Mart’ta uçakta yapılan kontrolde bulunan silahların, uçak kayıtlarında ‘’oto yedek parçaları’’ olarak gösterildiği kaydedildi. Haberde ayrıca ele geçirilen silahların detayları da yer aldı: 60 adet Kalaşnikov marka tüfek, 14 adet makineli tüfek, yaklaşık 8 bin mermi, yaklaşık 1750 adet havan mermisi.

Habere göre Türkiye raporunda, bu malzemelere el koyarak Diyarbakır’da askeri bir depoya koyduğunu, uçağın mürettebatının gözaltına alınarak Diyarbakır Savcılığınca sorgulandığını, mürettebatın ise uçakta yasaklı malzemeler bulunduğu, malzemelerin kim tarafından kime gönderildiğine ilişkin hiçbir bilgiye sahip olmadığını söylediklerini bildirdi. Raporda mürettebatın serbest bırakılarak 22 Mart’ta Tahran’a dönmelerine izin verildiği, ancak soruşturmanın halen devam ettiği de kaydedildi.

BM Güvenlik Konseyi, İran’ın nükleer programı nedeniyle, 9 Haziran 2010’da İran’a yönelik ambargosunu genişletmiş ve sıkılaştırmıştı.