GOLDSTONE: “İsrail savaş suçu işlemedi, yanıldım”

Birleşmiş Milletler’in Gazze Operasyonu araştırma komisyonunu Başkanı Richard Goldstone, Washington Post Gazetesi’ndeki yazısında savaş suçları ile ilgili yetersiz kanıtla rapor hazırladıklarını itiraf etti

Dünya
6 Nisan 2011 Çarşamba

2008-2009 yılında Birleşmiş Milletler adına savaş komisyonuna başkanlık eden ve adını taşıyan raporu hazırlayan İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Richard Goldstone, şu anda bildiklerini o zaman bilseydi, Goldstone Raporu’nun, savaş suçları ve kasıtlı sivil öldürme ile ilgili içeriğinin farklı olacağını belirtti. Goldstone Washington Post Gazetesi’nde yayınlanan yazısında, İsrail’in savaşta askerlerin ve komutanların yanlış davranışları ile ilgili araştırmalarındaki çabalarına da dikkat çekti.

Güney Afrikalı eski hukukçu, hazırlamış oldukları raporda Gazze’de işlenen savaş suçları ile ilgili yeterli kanıt olmadığını, eğer bugün elde bulunan kanıtlar olsaydı raporun sonuçlarının daha farklı olacağını söyledi.

Goldstone ayrıca Hamas’ın yasadışı terör eylemlerinin de Birleşmiş Milletler tarafından araştırıldığını, Hamas’ın insanlığa karşı suç işlediklerine dair kanıtlara ulaştıklarını belirtti. Örnek olarak, Hamas’ın roket saldırılarının kasıtlı olarak sivilleri hedef almasını gösterdi. Goldstone ayrıca, yasadışı örgütlerin silahlanma ile ilgili kurallara uymaları halinde sivillerin hayatlarını korumanın mümkün olacağına dikkat çekti.

Washington Post Gazetesi’ne yazdığı makalede İsrail’in, yöneltilen suçlamaları soruşturduğunu, ancak Hamas’ın hiçbir soruşturma yapmadığını belirten Goldstone “Şimdi bildiklerimi o zaman bilseydim, ortaya farklı bir belge çıkardı” ifadesini kullandı. Operasyon sırasında İsrail’i ve Hamas’ı savaş suçu işlemekle suçladığı raporla İsrail’de büyük tepki çeken Goldstone, elinde bugün bulunan bilgilerle “İsrail’in sivilleri kasti olarak hedef almadığını ortaya koyduğunun” altını çizdi.

ABD’DEN DESTEK

İsrail’in Gazze Operasyonu sırasında insanlık suçu işlediğini öne süren Richard Goldstone’un Washington Post’ta yazdığı bir makale ile bu kararından geri dönmesi üzerine bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, kendilerinin uzun bir süredir bu görüşü savunduklarını söyledi. Toner, “Rapor ilk yayınlandığı zamandan beri yaptığımız tüm açıklamalarda İsrail hükümetinin sivilleri hedef aldığına ya da başka savaş suçları işlediğine dair bir kanıt olmadığını belirtmiştik” dedi.

Goldstone geçtiğimiz hafta yayımlanan makalesinde İsrail’in sivilleri hedef almadığını, böyle bir politikası olmadığını belirterek Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ni (United Nations Human Rights Committee, UNHRC) İsrail’e karşı taraf tutmakla suçlamıştı. Toner, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın da UNHRC’daki İsrail karşıtlığından endişe duyduğunu belirtti ve bu durumun sona erdirilmesi için çaba sarf ettiklerini belirtti.

BM GOLDSTONE RAPORU’NU İPTAL EDECEK Mİ?

Netanyahu hükümeti, ısrarcı taleplerine rağmen Birleşmiş Milletler’in Goldstone Raporu’nu hükümsüz kılacak bir karar alacağına inanmıyor. İsrail Dış İşleri Bakanlığı’ndan kaynakların Haaretz Gazetesi'ne yaptıkları açıklamaya göre, 2008 yılında gerçekleşen Gazze Operasyonu’ndaki insan hakları ihlallerini araştıran Yargıç Goldstone’un son açıklamalarına rağmen Rapor halen geçerliliğini koruyacak.

Yargıç Goldstone’un Washington Post Gazetesi’nde geçen hafta yayınladığı ve İsrail’in sivilleri kasıtlı olarak hedef almadığını, kendi yazdığı raporda hatalı çıkarımlar yaptıklarını yeni bulgular ışığında daha iyi gördüklerini kaydeden yazısı dünya kamuoyunda büyük ilgi uyandırdı.

Yargıç Goldstone’un Gazze Operasyonu sonrasında İsrail Ordusu ve yargı kurumları tarafından yapılan yüzlerce soruşturmanın sonuçlarına dayanarak yazdığı son makalesinden sonra Netanyahu Hükümeti tüm raporun iptal edilmesini talep etti. Haaretz’e demeç veren kaynaklar Goldstone’un Washignton Post için kaleme aldığı ve İsrail’e karşı savaş suçları yönelten Rapor’daki ifadelerin yanlış olduğunu vurguladığı yazısının bir benzerinin Birleşmiş Milletler’e yazılı olarak teslim edilmesini umduklarını dile getirdiler.