Torba Yasa’da sosyal güvenlik prim borçları yeniden yapılandırılıyor

Türkiye- Dünya
6 Nisan 2011 Çarşamba

Kamuoyunda ‘Torba Yasası’ olarak nitelendirilen, ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması’na yönelik af yasası 25 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre vergi cezaları, gümrük vergileri, oda-baro aidatları, hazine, belediye veya il idarelerine olan borçlar gibi birçok borç kalemi af kapsamına girerek yeniden yapılandırılıyor.

Kanun kapsamına alınan önemli kalemlerden bir tanesini de sosyal sigorta primleri oluşturuyor. 31 Aralık 2010 tarihi ve öncesine ait olan SSK veya Bağ Kur prim borçları olanlar bu kanun affından yararlanabiliyor. Kanunun yayımlandığı tarih itibarı ile vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi geçmemiş bulunan primlerin ödenmemiş kısımlarının tamamı ile ödenmeyen kısma ilişkin TEFE / ÜFE aylık değişim oranına göre hesaplanmış tutarın kanunda belirtilen şartlarla ödenmesi halinde söz konusu vergiye bağlı ceza, faiz veya gecikme zammının tahsilinden vazgeçiliyor.

Bu uygulamadan yararlanmak isteyenlerin, yasanın Resmi Gazete’de yayınlanmasından itibaren iki ay içinde ilgili idarelere başvuru yapması gerekiyor. Başvurunun ardından, borç tarihinden bugüne kadar olan dönemdeki gecikme zammı silinecek, onun yerine anapara borcuna TEFE /ÜFE artışı ilave edilip yeni borç tutarı hesaplanacak. Bu tutar nakit ödenebildiği gibi 6 ay ile 36 ay arasında taksitlendirilebilecek. Bu yasa kapsamında SSK ve Bağ Kur borçlarını kapatmak isteyenler için, bankaların kredi olanakları da mevcut.

Detaylı bilgi için Hahambaşılık’a başvurulabilir.