Nisan’da önüm, arkam, sağım, solum MÜZİK!

<p class="MsoNormal"><span>Mart ayında birlikte olamadık. Hayatı yaklaşık 6 hafta, gönüllü olarak askıya almama yol açan, yeri doldurulmaz kaybımın ardından tekrar merhaba sevgili ‘Şehir Işıkları’ okurları... Müzik çok, zaman kısa! O halde İstanbul’un yüksek tempolu konser trafiğine ayak uydurmak için acele edelim ve hep birlikte etkinlikler arasında bir tur atalım<?xml:namespace prefix =" o" ns =" "urn:schemas-microsoft-com:office:office"" /></font></span></p>

TUNA SAYLAĞ Sanat
30 Mart 2011 Çarşamba

Kapıdan baktıran bir Mart’ın ardından içimizi ısıtan güneş, bize nihayet baharın geldiğini müjdeliyor. Ancak, herkesin kendini sokağa attığı böyle ışıl ışıl bir havada konsere de gidilir miymiş demeyin; Nisan ayı, renk renk müzik ve dans dolu zengin programıyla sizi pişman etmeyecektir.

‘ESAS OĞLAN’ YİNE KLASİKLER!

Devlet ve özel sektör Klasik Müzik meraklılarını mutlu etmek için her ay birbirinden özel, yerli-yabancı solistleri ağırlamak üzere adeta yarışıyorlar. Eskiler ustalıkları ile dikkat çekerken, gençler de yeni müzikleri denemekteki cesaretleriyle ön plana çıkıyorlar. Geçen ayın yıldız salonu bana göre kemancı Joshua Bell ve çellist Yo-Yo Ma’yı ağırlayan İş Sanat’tı. “Üstlerine kimi getirsek dinleyiciyi artık tatmin edemeyiz” diye düşünmüş olacaklar ki, bu ay İş Sanat’ta Klasik Müzik yok diyebiliriz. Olsun geriye kalanlar da bizi keyiflendirmeye yeter!

Türkiye’nin amiral orkestralarından Borusan Filarmoni, bu ay üç konser veriyor. 14 Nisan, Lütfi Kırdar’daki konserde BİFO, iki ünlü operacıya, tenor Joseph Calleja ve soprano Celine Byrne’a Verdi, Puccini, Bizet’nin aryalarında eşlik edecek, dolayısıyla opera meraklıları dikkat! O akşamı mutlaka kendinize ayırın. 18 Nisan’da ise daimi Şef Sascha Goetzel yönetimindeki orkestra, CKM’de çellist Çağ Erçağ’ı, 28’inde de yine Lütfi Kırdar’da keman sanatçısı Pelin Halkacı Akın’ı ağırlayacak.

‘Rokoko: Yeni bir Zerafet’; Rokoko sözcüğü, müzikte Barok ile Klasik çağlar arasındaki geçiş dönemi için kullanılır. Akbank Oda Orkestrası, Rus asıllı ünlü viyolonselci Natalia Gutman’ın solist olarak katılacağı Nisan ayı konserlerinde- 20’sinde CKM’de, 21’inde CRR’de- Bach, Haydn, Çaykovski ve Ravel’den eserler seslendirerek, Rokoko döneminin yalnızca kendisini değil, çağlar boyunca süregelen farklı yansımalarını da ele alacak.

Son zamanlarda her alanda olduğu gibi Klasik Müzikte de inanılmaz başarılara imza atan Çin’in bağrından çıkan bir gitar sanatçısını konuk ediyor İstanbul Resitalleri. 14 Nisan’da Fulya Sanat’taki dinletide, Royal Academy of Music’ten en yüksek derece ile mezun olan klasik gitarın Çinli imparatoriçesi Xuefei Yang, Bach, Albeniz, Rodrigo’yu enstrümanının tellerine taşıyacak

Gelelim İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın programına: İDSO 1 Nisan’da CKM’de şef Tadeusz Strugala idaresinde piyanist Verda Erman ile Mozart, Rahmaninov ve Haydn’dan eserler seslendirecek. 8 Nisan’da ise Fulya Sanat’da, opera severlerin kaçırmaması gereken bir konser var. Şef Emin Güven Yaşlıçam’ın yöneteceği topluluk ve piyanoda İppazio Ponzetta, bariton Gökhan Koç ile soprano Perihan Diana Nayır’ın seslendirecekleri ünlü opera parçalarına eşlik edecekler. 15 Nisan’da aynı mekânda aynı orkestrayı bu kez şef Antonio Pirolli yönetecek ve solist Efe Baltacıgil çello çalacak.

SÜREYYA OPERASI’NDA LİSZT PİYANO HAFTALARI

Bu etkinlik kapsamında 18 Nisan’dan itibaren bir hafta boyunca Özgür Aydın, Dezsö Ranki, Gergely Boganyi ve Toros Can, ayrı ayrı verecekleri piyano resitallerinde dinleyicileri Liszt’in eserleri arasında bir yolculuğa çıkaracaklar. 

POPÜLARİTESİNİ HER ZAMAN KORUYAN MÜZİKAL: EVITA

Arjantin eski diktatörü Juan Peron’un eşi Eva Peron’un sıra dışı hayat hikâyesini, Tim Rice ve Andrew Lloyd Webber’in söz ve müziği ile anlatan Evita, 12 – 24 Nisan tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde sahnelenecek. Evita’nın önlenemez yükselişini,  Bob Tomson ve Bill Kenwright yönetiminde soluksuz izleyeceğiz.

SEZONUN İLK AÇIK HAVA KONSERİ

Grammy ödüllü, Amerikalı Rock müzik grubu Maroon 5, yılın en iddialı konseri ile 15 Nisan’da ilk kez Türkiye’de,Turkcell Kuruçeşme Arena’da olacak. Hit parçaları ‘This Love’ın ‘Örümcek Adam 2’ filmine müzik olması üzerine dünyaca tanınan Maroon konseri, gençlerin gözdesi olmaya aday.

CRR’DE YİNE YOK YOK!

CRR her zaman olduğu gibi bu ay da klasikten caza, Türk müziğinden dansa uzanan zengin bir program sunuyor. Özellikle Türk Müziği severleri oldukça tatmin edecek konserler var Nisan’da. 21 etkinliğin içinden zor da olsa tercih yapacak olursak; Emerson Yaylı Çalgılar Dörtlüsü (2 Nisan), Orhan Şallıel Senfonik Orkestrası’ndan Türk Müzikallerinden örnekler (3 Nisan), Ölümünün 30. yılında Münir Nurettin Selçuk’u anma konseri (13 Nisan), minimalist müziğin babası İngiliz Michael Nyman (15 Nisan), çelloda Alexander Rudin, piyanoda Jeremy Menuhin eşliğinde Ayla Erduran ve dostlarından Mozart ve Shumann’dan eserler (19 Nisan), daima genç kalanlar için Aracaladanza Dans Tiyatrosu (22 Nisan) ve ayın son iki gününde caz duayeni Lawrence D.‘Butch’ Morris yönetiminde Nublu ‘İstanbul’ Orkestrası’nı izleyebilirsiniz.

BORUSAN MÜZİK EVİ’NDE KLASİK İLE CAZ KOL KOLA

Caz kemanını modernleştiren ve sıra dışı tekniğiyle göze çarpan ünlü Fransız kemancı- besteci Dominique Pifarélyve Trio’su, 2 Nisan akşamı doğaçlamalarıyla Borusan Müzik Evi’nde olacaklar. 8 Nisan’da Kerem Görsev ve çellist Sedef Erçetin’in müzikal birlikteliğinde, caz ile klasik yaylıların uyumuna şahit olacağız; ikiliye kontrbasta Kağan Yıldız, davulda Ferit Omdan eşlik edecekler. Caz severler, özellikle 22 Nisan’ı unutmamak için yüzüğünüzün yerini değiştirin. Cazın vahşi ve özgür grubu The Ploctones muhteşem müzisyenleriyle sahnede olacak. Son olarak da, 35 yaşındaki Fransız mucizesi piyanist Cédric Tiberghien’i dinlemek istiyorsanız ayın 28’inde Borusan’da olun diyorum.

JAHCOOZİ VE SİCK GİRLS

Berlinli, Tel Avivli ve Londralı müzisyenlerden oluşan Jahcoozi, Goethe-Institut Istanbul’un desteğiyle 2 Nisan’da hip-hop, punk, elektronik ve soul gibi farklı türlerden beslenen müzikleri eşliğinde Roxy’de olacak.

UZUN VE COŞKULU GECELER GHETTO’DA

Ünlü Flamenko dansçısı Manuel Reina ve Işıl Reina, “Rumba Catalan” ile 6 Nisan akşamı Ghetto’nun konuklarına flamenko ve dans dolu bir gece yaşatacaklar.16 Nisan Cumartesi akşamı ise artık bir Ghetto klasiği sayılan Ayhan Sicimoğlu & Latin All Stars, hareketli Latin müziğiyle her zamanki gibi sizi dansa davet edecek. Rembetiko severler, demedi demeyin, bu konser tam size göre! Tarih 27 Nisan Çarşamba, saat: 22.00; Türk ve Rum müzisyenlerden oluşan Café Aman İstanbul, “Fasl-ı Rembetiko” olarak tanımladığı tarzıyla Ege’nin iki yakasının yıllanmış şarkılarını sizin için çalıp söyleyecek.

MANU CHAO VE FREDRİKA STAHL: BABYLON’UN NİSAN YILDIZLARI

İspanyol asıllı efsanevi Fransız müzisyen Manu Chao, Doğu Avrupa turnesi kapsamında 18 ve 19 Nisan’da Babylon’da sahne alacak. Müziğinde göç, aşk ve gettolarda yaşam gibi konuları işleyen bu anti-kahraman, Punk, Salsa, Reggae ve Skaa arasında özgürce dolaşıyor. 20 ve 21 Nisan’da ise 9 Grammy sahibi, Porto Rikolu ünlü caz piyanisti ve Salsa ustası Eddie Palmieri, seyircilere dans dolu geceler yaşatacak. Aynı mekân, İsveçli genç caz sanatçısı Fredrika Stahl’i, yeni albümü ‘Sweep Me Away’in tanıtım turnesi kapsamında, özel akustik bir performans için 27–28 Nisan günlerinde ağırlıyor olacak.

TANGO İLE NİNNİNİN BÜYÜSÜ İŞ SANAT’TA

Starlarla dolu bir Mart ayının ardından yorgunluk çıkaran İş Sanat’ın bu ayki programında iki cazip etkinlik göze çarpıyor. 7–8 Nisan akşamları sahne alacak olan ünlü tango topluluğu Tango Fires Company of Buenos Aires’i izlerken romantizm her yerinizi saracak. 30 Nisan’da ise Türkiye’de defalarca konser veren, erken dönem müziğinin efendisi Jordi Savall, grubu Hesperion XXI ve eşi ünlü vokal Montserrat Figueras beraberliğinde farklı coğrafyalara ait ninnilerden derlediği son projesi ‘Ninna Nanna’ ile karşınızda olacak.

ÇOCUKLARI UNUTMAYALIM!

Gittiği her ülkede büyük ligiyle izlenen, son 10 yılın en farklı gösterisi Bubble Show, 16–23 Nisan tarihlerinde Türkiye’de ilk kez, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde büyüleyici bir gösteri sunacak. Fan Yang’ın baloncuklarla gerçekleştirdiği bu benzersiz interaktif gösteride her yaştan çocuk, sihirli baloncuklarla gösteriye katılacak.

Bu arada, her yıl Nisan ayında gerçekleştirilen Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nin bu yıl da 4 – 30 Nisan tarihleri arasında 28. kez gerçekleşeceğini belirtelim. Etkinlikler arasında 22’sinde MEB Şura Salonu’nda yapılacak olan  ‘Ziv Eitan’la Ritme Yolculuk’ konseri gözüme çarptı. Marimba, davul ve 50 çeşit perküsyon çalan Ziv Eitan, David Tsur ve Yehonaton Givoni’den oluşan grup, Bach’tan günümüz müziğine uzanan ritimsel bir yolculuk gerçekleştirecek.

Yolu Ankara’ya düşenlere duyurulur…