Dünya diplomatları Londra’da Libya için toplanıyor

Libya'dan İtalya'ya, Rusya'dan İngiltere'ye haftaya damgasını vuranlar...

Süzet DALVA Diğer
30 Mart 2011 Çarşamba

ABD Libya’daki katliama son vermek istiyor

ABD Başkanı Obama, ABD ordusunun Libya işgalinin nedeninin ülkedeki sivil katliamlara son vermek olduğunu bildirdi. Amerikan askerlerini Libya’ya göreve gönderen Obama, Kaddafi’nin yakalanmasının ABD’nin milli çıkarlarına uygun olduğunu dile getirerek tüm dünya devletlerine çağrıda bulundu.

İtalya Tunuslu mültecileri dağıtıyor

İtalya hükümeti kaçak Tunuslu göçmenleri Lampedusa Adası’ndan göndermeye karar verdi. Ocak ayından beri adaya yerleşen Tunuslu göçmenlerin sayısı orada yaşayan göçmenlerle beraber 19 bin oldu. İçişleri Bakanı Roberto Maroni tüm göçmenleri İtalya’nın diğer yerlerine dağıtmak için altı gemi hazırladıklarını bildirdi.

Haftanın Sayıları

15.000 Ocak ayından beri İtalya’nın Lampedusa Adası’na yerleşen göçmen sayısı

%76,2 Litvanya’da nükleer reaktörlerde üretilen enerji oranı

Arabistan’da kadınlara seçim hakkı yok

Suudi Arabistan’da eylül ayında yapılacak belediye seçimlerine kadınların katılmayacağı açıklandı. Seçim komisyonu yaptığı açıklamada bu kararın sebebini ülke çapında yeterli düzenlemelerin yapılamaması olarak bildirildi.

Rusya’da nüfus azalıyor

Yapılan kamuoyu araştırmasına göre Rusya’da geçen on yıla göre 3,4 milyonluk nüfus azalması oldu. Yetkililer bu azalmanın ekonomik büyümeyi etkilemesinden korkuyorlar. Yapılan açıklamaya göre 2017 yılına kadar Rusya’da her yıl bir milyon işçinin azalması bekleniyor.

Afrika’da eğitim seviyesi artıyor

1985 yılında eğitim için ABD’ye giden Patrick Awuah, 2002 yılında ülkesi Gana’ya geri dönerek Ashesi Üniversitesi’ni kurdu. İlk başka rüya olarak tanımladığı bu üniversiteyi hayata geçiren Awuah, günümüzde Afrika eğitiminde büyük rol oynuyor. Bilgisayar donanımı her geçen gün artan bu üniversite tüm bilim dallarında eğitim veriyor.

Dünya diplomatları Londra’da Libya için toplanıyor

Batılı devletler Libya’daki katliamları ve daha sonrasını tartışmak üzere Londra’da toplandı. 40 hükümet ve uluslararası kuruluşların katılımı ile gerçekleşen toplantıda Irak’taki başarısızlığın tekrarının olmaması için Libya’da rejim değişikliği yerine daha farklı bir yöntem uygulanması gerektiği savunuldu.

Toplantının en önemli amacı, Libya’daki katliamlara son vermek için Arap işbirliğinin gerekliliğini vurgulamak oldu. Ayrıca savaş sonrası gerekli olacak insanı yardımın önemi de vurgulandı.

Toplantıda İngiltere, Arap Ligi, Afrika Birliği, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve NATO yetkilileri yer aldı. İngiltere ve Fransa, Kaddafi’nin ve destekçilerinin geç olmadan acil teslim olması için bir bildirge yayınladılar.

İNEN

Japonya’daki deprem sonrası meydana gelen nükleer tehlike nedeni ile Japon Demokrat Parti ve Başbakan NAOTO

ÇIKAN

Fiber üretiminde yaptığı başarılı atılımlar ile 90 yıllık dünyaca ünlü Japon kimya firması TEİJİN

Haftanın Partisi

İngiltere Prensi William, İngiltere’nin doğusunda, basından uzak bir ‘bekarlığa veda’ partisi düzenledi.