Sosyal medyanın ırkçılıktaki rolü

Simon Wiesenthal Merkezi İnternet’in, özellikle Facebook gibi sosyal ağların, ırkçı ve terörist eylemlerin yayılması için önemli bir araç haline geldiğini belirten bir rapor yayınladı

Dünya
23 Mart 2011 Çarşamba

Her sene Simon Wiesenthal Merkezi tarafından “Dijital Terörizm ve Nefret Projesi” adı altında yayınlanan raporda bu sene 14 bin adet web sitesi, e-mail grubu, blog, sosyal medya sayfası ve forum yer aldı. Rapor ayrıca e-book gibi teknolojilerin de nefret mesajları yayınlamakta kullanıldığına dikkat çekti.

Özellikle son aylarda Facebook ve diğer sosyal medya sitelerinde azınlıkları tehdit eden veya aşağılayan sayfaların arttığı belirtildi. Örneğin sonbahar aylarında ‘Yahudi Öldürme Günü’, ‘Yahudi Yakma Günü’ gibi Facebook sayfaları açıldığı ve bu tarz sayfaların genelde çalıntı veya sahte hesaplarla açıldığı belirlendi. 

Simon Wiesenthal Merkezi’nin raporunda internette yayınlanan terörist propaganda ve eğitim kitapçıklarının artışına da dikkat çekildi. Örneğin geçtiğimiz Aralık ayında El Kaide’nin “deli bilim adamı” olarak bilinen Abu Khabab Al Masri’nın yazdığı bir takım kitapçıkların İngilizce çevirileri Kanada’daki bazı server’larda bulundu. Daha önce sadece Arapça olan bu tür belgelerin artık İngilizce olarak da bulunabildiğini, bu tür propagandaların Kuzey Amerika ve Avrupa’daki Müslümanları terörist gruplara çekmek için kullanıldığı da endişe verici bir gelişme olarak değerlendirildi.

Raporda antisemitizmin yanı sıra siyahilere, Güney Amerikalılara, Hıristiyanlara, Müslümanlara, eşcinsellere, göçmenlere ve diğer azınlık gruplarına yönelik nefret siteleri de yer aldı. Simon Wiesenthal Merkezi’nin Başkan Yardımcısı Abraham Cooper konuyla ilgili olarak Washington’daki meclis temsilcileri ile ve Facebook yetkilileri ile yakın temasta olduklarını belirtti. Cooper, Facebook’un nefret söylemleriyle başa çıkmak amacı ile 13 dil bilen bir ekip oluşturduğunu bildirdi.