Beyaz Saray’dan Playboy’a Helen Thomas

Dünya
23 Mart 2011 Çarşamba

50 yılı aşkın bir süre Beyaz Saray muhabirliği yapan Amerikalı gazeteci Helen Thomas, Haziran 2010’da, İsraillilerin Filistin topraklarını terk etmeleri gerektiği yönündeki sözlerinin ardından başta Obama yönetimi tarafından büyük tepki ile karşılanmış, özür dilemesine rağmen istifa etmek zorunda kalmıştı. 90 yaşındaki Thomas, kendisiyle yapılan bir röportajda İsrail hakkındaki düşünceleri sorulunca, “Onlara Filistin’den defolmalarını söyleyin. Evlerine, Polonya’ya, Almanya’ya, Amerika’ya ya da başka bir yere gidebilirler” demişti.

Simon Wiesenthal Merkezi tarafından yayınlanan, ‘2010 yılında antisemit hakaretlerde bulunan kişiler’ listesinde de ilk sırada yer alan Thomas, şimdi de dikkatleri Playboy Dergisi’ne verdiği röportajla çekti.

Eski üst düzey muhabir, Beyaz Saray ve Amerikan Kongresi’nin İsrail lobisi kontrolünde olduğunu iddia etti. İstifasına yol açan sözlerinin hala arkasında olduğunu da söyleyen Thomas, Yahudi karşıtı ve Siyonizm karşıtı olmadığını belirtti.  Yahudilerin II. Dünya Savaşı’nın bittiği 1945’ten beri zulüm çekmediklerini söyleyen Thomas,  “İsrailliler doğdukları yerde yaşadıkları sürece var olabilirler” dedi. Sözlerinin antisemit olduğunun hatırlatılması üzerine ise bu iddiayı reddetti.