Heggy: "Sorunumuzun sebebi İsrail değil"

Mübarek'i eleştirdiği için son 20 yıldır dışlanan ve yıldızı parlamaya başlayan Mısırlı laik politikacı Tarek Heggy, ülkesinde yaşananların sebebinin İsrail olmadığını, halkın sadece özgürlük ve eşitlik için isyan başlattığını belirtti

Dünya
23 Mart 2011 Çarşamba

Mısır'ın siyasi arenasında yıldızı yükselmeye başlayan Tarek Heggy, Jerusalem Post Gazetesi’ne verdiği röportajda, Mısır Ordusu'nun Camp David Anlaşması’na bağlı kalacağından şüphe duymadığını söyledi. Laik bir muhalif olarak bilinen Tarek Heggy, uzun seneler global şirketlerde üst düzey yöneticilik yapmış bir akademisyen ve yazar. Tarek Heggy röportajda "Sorunumuzun sebebi İsrail değil. Onlarca yıl, ortaçağa özgü monarşilerin ve askeri diktatörlerin bizi, sahip oldukları bir obje gibi yönetmelerine izin verdik. Bizim sorunumuz bu. Tunus'ta başlayan, sonrasında Mısır'da devam eden isyanda şeref ve haysiyeti için endişe duyan10 milyon kişi, sadece ve sadece özgürlük ve eşitlik için sokaklara döküldü. Herhangi bir yabancı ülke bayrağı yakılmadı. Bu isyan, daha iyi hayat şartları arzulayan insanların, teknolojiden faydalanarak fikirlerini yaymalarıyla büyüdü" dedi.

Mübarek ailesine olan eleştirilerinden dolayı, son 20 senedir Mısır medyası tarafından boykot edilen ve dışlanan Tarek Heggy, 14 Ekim'de yapılacak seçimlerde Mısır Parlamentosu’nda yer almaya hazırlanıyor.  Heggy, 85 Milyon nüfuslu Mısır halkının yaklaşık 3'te 1'ini temsil eden, kadın-erkek eşitliğini savunan liberallerin ve 3 büyük azınlık gurubun (Hıristiyanlar, Bahailer, Nubyeliler) kendi partisine oy vereceğini tahmin ettiğini açıkladı. Tarek Heggy, "Bizim partimizin vizyonu, modernleşmeyi talep edenlere hitap ediyor. Politik veya dini ideolojileri bir kenara bırakmalıyız. Biz, bilimsel araştırmalara yatırım yapmayı, eğitim sistemini, insan haklarını geliştirmeyi, daha fazla iş imkanı oluşturmayı ve İslami radikallere karşı önlemler almayı hedefliyoruz" dedi.

İsrail'i birçok kez ziyaret ettiğini söyleyen Heggy, İsrail'in bölgedeki geleceğiyle ilgili bir soruya, "Yeni Ortadoğu, Enver Sedat'ın çizdiği yola göre şekillenecek. Artık savaşa ve kavgaya yer yok. Arap milliyetçiliği, İslamcılık gibi ideolojileri ve nefreti bir kenara bırakmamız gerekiyor. İsrail'e karşı olan nefret, medyanın ateşe körükle gitmesi sonucu birçok taraftar buldu. Tüm bu zihniyetin değişmesi için eğitim şart" dedi.

Heggy, egemenlik ihtiraslarıyla modernizme karşı vaazlar veren, teokratik bir rejim olarak tanımladığı İran'ın, Ortadoğu'daki en tehlikeli oyuncu olduğunu söyledi. Suriye ile İsrail arasında sağlanacak bir barışın, İran'ın bölgeye karşı olan ihtiraslarını hafifleteceğini, İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki havayı yumuşatacağını ve Hizbullah’ın Lübnan'daki kabul edilemez rolünü bitireceğini belirtti. İsrail-Filistin çıkmazıyla ilgili olarak ise, "Yitzhak Rabin gibi bir lider gerekiyor. Çok zor olduğunu biliyorum ancak 1967 sınırları öncesindeki sınırların geçerli olduğu bir Filistin Devleti'nin kurulmasına yönelik atılacak her adım, Arap dünyasında İsrail'e karşı olan negatif duyguların azalmasını sağlayacaktır" dedi.