Libya’da korkulan oldu

BM kararı çerçevesinde Libya'da operasyon düzenleyen koalisyon güçlerine Arap Ligi’nden destek, Rusya ve Çin’den tepki geldi. Körfez ülkelerinden Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri de operasyona katıldılar

Dünya
23 Mart 2011 Çarşamba

Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri de Libya’yı uçuşa kapalı bölge yapmaya yönelik uluslararası askeri operasyona katıldı. İngiltere kaynakları, eleştirilere rağmen Arap Ligi’nin müdahaleyi desteklediğini belirttiler. Körfez ülkeleri birliği konsey sekreteri de Katar ve Birleşik Arap Emirliklerinin operasyona katıldığını doğruladı. Ancak savaş uçakları ile müdahaleye katılımları konusunda bilgi gelmedi. İki devletin uluslararası kuvvetlere katılımı, Arap Ligi’nin Batı kuvvetlerinin ağır bombardımanını eleştirmesinin hemen ardından geldi. Katar medyası da pazartesi günü katılımı duyurdu. Fransız askeri yetkililerin açıklamasına göre, dört Katar jetinin Libya operasyon bölgesine gelmesi bekleniyor. Batılı yetkililer ise operasyona Arap ülkeleri katılımı ve desteğinin önemli olduğunun altını çiziyor.

Arap Ligi Genel Sekreteri Amr Musa’nin pazar günü yaptığı “Gelişmeler ile ilgili çekincelerimiz var” açıklamasının ardından, İngiltere Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı William Hauge, Arap Ligi’nin operasyonu desteklediği konusunda ısrar etmişti.  Hauge BBC’ye yaptığı açıklamada, Musa’nın sivillerin can kaybına yönelik endişesini dile getirmiş, fakat BM’in ilgili maddesini ve uygulamayı desteklediğini de belirtmişti. Amr Musa pazartesi günü yaptığı açıklamada Hauge’u doğrulayarak, BM kurallarına destek verdiklerini, Arap Ligi’nin ilk dakikadan itibaren Libya’nın üyeliğini dondurduğunu belirtti. Musa ayrıca daha önce de belirtildiği gibi amacın işgal değil, Bingazi’deki sivil halkı korumak olduğunu sözlerine ekledi.

Batılı kuvvetler 2003 yılında ABD’nin Irak’ı işgalinden bu yana en kapsamlı operasyonlarını yürütüyor. Hedefleri ise Muammer Kaddafi’nin Bingazi yakınındaki hava kuvvetleri ve silahlı araçları.

BM’deki oylamada çekimser oy kullanan Rusya, Batı güçlerinin askeri müdahale kararını üzüntüyle karşıladığını, hava operasyonlarında askeri olmayan hedeflerin de vurulduğu ve sivillerin öldürüldüğünü ifade etti. Oylamada diğer bir çekimser oy kullanan ülke olan Çin ise konuya barışçıl bir çözüm bulunması yönündeki çağrısını yineledi. Çin’in en önemli politik gazetesi The People’s Daily, operasyona getirdiği eleştiride girişimi ‘ABD önderliğindeki Irak ve Afganistan işgaline’ benzettiklerini belirtti. Komünist Parti’nin fikirlerini yansıtan gazete, ABD ve müttefik kuvvetleri uluslararası kanunları çiğnemek ile suçladı.

Operasyonlarda ABD ile koalisyon yapan İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada birlikleri, ateşkes anonsu yapıldığını, operasyonun işe yaradığını belirtti. Libya muhalefet (ayaklanma) sözcüsü ise 8 bin’den fazla Libyalının öldürüldüğünü açıkladı.  Savaş yeminleri eden Kaddafi’ye ise pazar akşamı tekrar bombalar yağdı. Pazar gününe kadar tehlike altında başkaldırmaya çalışan muhalif güçler ise, ABD önderliğindeki birliklerin gelmesinden kuvvet alarak Kaddafi’yi devirme çığlıkları atıyor. ABD askeri birlikleri, muhalif güçlere saldıran Kaddafi birliklerinin kesinlikle vurulacağı bilgisini verdi.