Balat Ahrida Sinagogu'nda Purim neşesi

Neşe Bayramı Purim bu yıl da Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın ve Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu’nun katılımıyla Balat Ahrida Sinagogu’nda coşkuyla kutlandı

Ester YANNİER Toplum
23 Mart 2011 Çarşamba

Balat Ahrida Sinagogu’nda geleneksel Purim kutlaması bu yıl 20 Mart Pazar günü  gerçekleşti.Kutlama bu yıl tam Purim Günü’ne denk gelmesi vesilesiyle önce Megillat Ester okundu ardından seudaya geçildi.

Sinagogdaki tören Şişli Talmud Tora çocuklarının seslendirdikleri şarkılarla başladı. Balat Ahrida Sinagogu Vakfı Başkanı Albert Süryano, bu yıl da bu neşeli bayramı hep birlikte kutluyor olmanın sevincini dile getirdi.  Süryano ayrıca sinagoglarına sabah okunan Megilla hediye eden Luiza Gormez ve oğulları Moşe ve Yusuf’a teşekkür etti.

Rav Moşe Benveniste: “Adar ayında mutluluğumuz artar”

Rav Moşe  Benveniste    “(…) 500 yılı aşkın bir süredir bu topraklarda yaşamımızı sürdürüyoruz, sinagoglar birer tarihi abidedir onları korumak, yaşatmak ve gelecek nesillere teslim etmek en kutsal görevlerimizdendir. Ancak bu şekilde dünyaya Yahudi toplumunun yaşadığını ve yaşayacağını gösterebiliriz” derken tarihi sinagogu ayakta tutan yöneticileri kutladı.

Talmud’da yer alan ‘Adar ayına girerken mutluluğumuz artar’ ifadesini hatırlatan Rav Benveniste konuşmasını şöyle sürdürdü; “Yahudi milleti olarak bütün zorluklara rağmen mutlu olmayı biliriz. Her gecenin bir sabahı, kıştan sonra bahar geldiğini bilir, bu bağlamda inancımızı yitirmeyiz”. 

David Elhadef: “Purim denilince akla Balat ve Ahrida Sinagogu gelir”

Cemaat idaresi adına konuşan Kurumlar Başkanı David Elhadef ise, uzun yıllardır Purim denilince akıllara Balat ve Ahrida Sinagogu geldiğini ve bu kutlamanın tarihi sinagoga çok yakıştığını vurgulayarak başladığı konuşmasına Purim’in simgelediği ve bu günlerde herkese rehber olmasını dilediği manevi anlamı üzerinde durarak sürdürdü, “O tarihlerde dindaşlarımızın muhtemel bir soykırımdan kurtulmalarının sebebi üç gün süresince oruç tutmuş olmaları mıdır? Yoksa o dönemdeki dindaşlarımızın muhtemel soykırımdan kurtulmalarının asıl nedeni; bu felaket karşısında birlik ve beraberlik içinde olduklarını göstererek kurtuluşu hak ettiklerini kanıtlamış olmaları mıdır?  Bana kalırsa ikincisi…

Bugün de aramızda birlik, bütünlük, iyi niyet, karşılıklı sevgi ve saygı, güven ve yardımlaşma olduğu müddetçe hemen her zorluğun üstesinden gelebileceğimize ilişkin hiçbir şüphem yok. Purim bunu en güzel şekliyle simgeleyip gelenekselleştirmiş bulunuyor; “Mişlohat Manot” ve “Matanot Laevyonim” geleneğimizin ifade etmek istediği bu olsa gerek” dedi.

Elhadef, cemaat yöneticilerinin cemaatin büyük- küçük her kurumunun sorunları ile yakından ilgilendiğini ve çözümler ürettiklerini belirttikten sonra herkesin bayramını kutlayarak konuşmasını sonlandırdı.

Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu: “Bayram günleri bizleri biraraya getirir”

Moris  Levi’den Purim Bayramı hakkında bilgi aldığını ifade eden  Adalar Belediye Mustafa Farsakoğlu  böyle özel günlerin hem cemaatler  hem de toplumun farklı inanç şekilleri açısından çok anlamlı ve değerli olduğunu vurguladı ve “Bayram günleri bizlerin bir araya geldiği dostluklarımızı,  coşkularımızı paylaştığımız  özel günlerdir.  Bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen yetkilileri yürekten kutluyorum. Bu yaz adalarda sizleri daha güzel ağırlamaya hazırlanıyoruz” dedi ve iyi bayramlar diledi.

Hahambaşı Rav İsak Haleva: “Tanrı hergün mucizeler yaratır”

Balat Ahrida Sinagogu’nda Purim Bayramını bu yıl tam gününde kutlandığını belirterek konuşmasına başlayan Hahambaşı Rav Haleva, Purim’in neşe bayramı olduğunu Talmud Tora çocuklarının ve gençlerinin gösterilerinden de anlaşıldığını söyledi.  Megilla Ester’in nasıl okunması gerektiğini açıklayan Hahambaşı Rav Haleva, Tanrı’nın mucizeler yarattığını ancak bunun insanlar tarafından doğal karşılandığını sözlerine eklerken “ Tanrıya inancımız, özgür kararımızla olması lazım. İşte bu özgür kararımızla Tanrı’ya dua edeceğiz.  Dualarımızla Tanrı’nın yarattığı tüm eserleri şükranlarımızı sunacağız. Tanrıdan dileğim bu sinagogda ve tüm sinagoglarda neşeli olaylarda buluşalım”  dilekleriyle konuşmasını sonlardı.

Törene Talmud Tora çocukları  ve gençleri söyledikleri şarkılarla ve gösterileri ile renk katarken,  Şef Menahem Eskenazi yönetimindeki Sabetay İyigör, Yusuf Kaspi, Sedat Amon, Beni Albukrek, Nesim Beruhiyel ve Albert Güzelbahar’dan oluşan Maftirim Korosu,  Maftirim eserlerini seslendirdiler.

Tören  ehal kapılarının açılması ve anoten duasının okunmasıyla son buldu.

Törene  Cemaat Başkan yardımcıları İshak İbrahimzadeh, Moris Levi, Aşkenaz Cemaat Başkanı Binyamin Poluman,  Onursal Başkan Bensiyon Pinto, İtalyan Cemaat Başkanı Nissim Behar,  geçmiş dönem Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, cemaat  dernek, kurum ve kuruluşlarının başkan ve yardımcıları ve dindaşlar katıldı.

Balat Ahrida Sinagogu Vakfı yöneticileri bu yıl da Purim’in İstanbul’a ait bir geleneği olan Mavlaç şekerleriyle kutlamaya katılanları uğurladılar.

Yıllar önce cemaat idaresinin,  faal olmayan sinagogları, en azından yılın belirli günlerinde daha aktif hale getirmek, sinagogları ayakta tutmaya çaba gösteren kişileri de desteklemek amacıyla her bayramı bir sinagogda kutlama alışkanlığı güzel bir girişimdi.   Ancak,  başta Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın ve din adamlarımızın da tüm konuşmalarında ifade ettiği gibi her geçen yıl söz konusu kutlamalara daha az sayıda insanın katıldığını fark ediyoruz.  Ellerinden geleni yapmaya çalışan sinagog yöneticilerinin yanı sıra bu konuda özellikle cemaat idarecilerinin kendilerini sorgulamaları gerektiği inancındayım.