Ets-Ahayim’e “Hayat Ağacı”

Sanatçı Mara Gülerşen, Ortaköy Ets-Ahayim Sinagogu’na annesi Suna Levi’nin anısına sinagogun adının anlamı olan seramik bir hayat ağacı hediye etti.

Toplum
23 Mart 2011 Çarşamba

Geçtiğimiz pazar günü, seramik sanatçılarımızdan Mara Gülerşen, Ortaköy Ets-Ahayim Sinagogu’na seramik bir “Hayat Ağacı” panosu hediye etti.

Kelime anlamı “Hayat Ağacı” olan “Ets-Ahayim” Sinagogu Rav A’kaali Rav Naftali Haleva ile Mara Gülerşen, sekiz aydır bu proje üzerinde çalışıyorlardı. Çamurla yapılıp sırlanan seramik pano, 2 X 2 m ebadında ve toprak renkleriyle yaprağın her tonunu içinde barındırıyor. Ağaçtaki beyaz çiçekler ise ışık, mutluluk, neşe ve yaratıcılığı simgeliyor.

Mara Gülerşen’in, geçtiğimiz sene vefat eden annesi Suna Levi’nin anısına yapmış olduğu “Hayat Ağacı”’nın açılışının, annesinin 1. yıl duasına denk getirilmesi, olaya duygu yoğunluğu ile farklı bir anlam kattı.”Hayat Ağacı” sanatçı Mara Gülerşen için, hayat döngüsünü ifade ediyor. Ağaçta yapraklar oluşuyor, yeşeriyor, olgunlaşıyor, sonra düşüyor. Düşen yapraklar asla yok olmuyor, toprakta yeniden harmanlanıp, toprağa kendi birikimini, bilgeliğini bırakıyor. Bu şekilde, o topraktan yeni yetişen yapraklar da, kendilerinden evvel gelen yaprakların bıraktığı bilgeliği içlerinde barındırıyor.

Mara Gülerşen,“Hayat Ağacı” panosu ile ilgili duygularını şöyle ifade etti:”Bugün, 1 seneyi geride bırakırken, Purim günü gitmeyi seçen annemden, tekrardan neşeyi teslim aldım.”

Ets-Ahayim Sinagogu ile bütünleşen ”Hayat Ağacı”, ziyaretçiler tarafından büyük ilgi ve beğeniyle karşılandı.