Deprem ve tsunaminin ardından nükleer felaket kapıda mı?

Japonya, 8.9 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunaminin şokunu atlatamadan, nükleer felaket tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Ülkenin nükleer santrallerinde meydana gelen patlamalar  tüm dünyayı alarma geçirdi.

Şalom
16 Mart 2011 Çarşamba

Japonya geçtiğimiz Cuma günü 8.9 şiddetinde bir depremle sarsılırken, can kaybının ve hasarların asıl nedeni, depremin ardından ülkenin kuzeydoğu kıyısını vuran tsunami dalgaları oldu. Yaşanan felakette şimdiye kadar yaklaşık 3.500 kişinin hayatını kaybettiği, 6.500 kişinin de kayıp olduğu bildirildi. Ölü sayısının 10.000’e varacağı düşünülüyor.

FELAKET SENARYOLARI

Yaşanan deprem ve tsunaminin ardından Japonya’daki nükleer tesislerde yaşanan patlamalar tüm ve radyasyon sızıntısı, tüm dünyanın nükleer felaket senaryoları kurmasına neden oldu. Japon hükümeti, tesislerin etrafındaki 30 kilometrelik alanı boşaltırken, havada oluşan radyasyon bulutlarının Asya’yı ve Amerika’yı etkilemesinden korkuluyor.

Uluslararası uzmanlar Japon nükleer santrallerinde yaşanan kazaları Çernobil ile kıyaslarken, Japon yetkililer ülkedeki radyasyon ölçümlerinin tehlike arz etmediği yönünde açıklamalar yaptılar.

YAHUDİ KURULUŞLAR YARDIM İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Deprem felaketinin ardından Amerika’daki Yahudi kuruluşlar zarar gören bölgelere gönderilmek üzere yardım fonu oluştururken, İsrail, acil yardım ve su kirliliği uzmanlarının da aralarında bulunduğu iki arama kurtarma ekibini bölgeye gönderdi.