Sıradışı bir seyahate ne dersiniz?

Moris Mert GÜZELGÜL Gençlik - Eğitim
16 Mart 2011 Çarşamba

Yolculuğun sınırları, hayallerin sınırları kadar geniş olsa acaba nereye giderdik? Varacağımız yer neresi olurdu?

Seyahat etmek bir anlamda insanın bir çeşit ihtiyacıdır. Çünkü arzu, hayaller ve merak bizi gezmeye, görmeye, keşfetmeye iter. Farkında olsak da, olmasak da, aslında görme fırsatı bulduğumuz yerler bizi yansıtır. Başka bir ülkeyi keşfederken aslında kendimizi keşfederiz. Dışarıda yaptığımız gezinti, aynı anda onu algılayan kişi olarak kendi içimizde yaptığımız gezintidir. İlk kez gördüğümüz mekânlar bizde yeni deneyimlediğimiz bir bakış açısını ve duyguyu açığa çıkarır. Yani yeni bir mekân eşittir yeni bir his. Potansiyel olarak o his vardı, ancak bu keşfettiğin yer yepyeni bir kavrayışı aktive etmiş oldu ve sen daha çok bütünleştin. Eksik gibi duran yönünü keşfettin. Zaten tam olan ‘puzzle’ın bir parçası daha açığa çıktı.

 Standart bir seyahat yazısı okumadığınızın farkındasınızdır. Seyahat etmeyi belki de hiç böyle tanımlamamıştınız. Bu işin bir yönü… Öte yandan rutin gezi yazılarında geçmiş veya şimdiki zamandan bahsedilerek, yaşanmış ya da yaşanmakta olan deneyimler aktarılır. Peki ya gelecekle ilgili düşündüğünüzde, onu nasıl kurguluyorsunuz?

O zaman geleceğin seyahatlerinden bahsetmenin tam zamanıdır.

Haberleri takip ettiyseniz, turistik amaçlı uzay yolculukları başlamak üzere! Uzayı görmek, dünyanın sınırlarını aşarak ona dışardan bakmak, insan için nasıl bir tecrübedir… İçinde kaybolduğumuz, dışında olmayı hayal bile etmeye kafa yormadığımız şu koskoca dünyanın dışına çıkmak, kim bilir hangi yönümüzü açığa çıkarırdı?

Zamanın bile farklı aktığı, uzay-zamanda bükülmenin farklı yaşandığı, alışık olduğumuz yer çekiminin bile olmadığı; uçtuğumuz bir ortamda bulunmak… Gerçekleştirmek isteyeceğimiz cinsten bir seyahat olsa gerek.

Bununla ilgili çalışmalar çoktan başladı. Hatta tamamlanmak üzere! ABD’nin New Mexico eyaletinde Uzay Limanı Pisti geçtiğimiz aylarda açıldı. Virgin Space Ship (VSS) Enterprise isimli turistik uzay mekiği de hazır durumda. Virgin Hava Yolları’nın sahibi Sir Richard Branson’ın öncülüğünde gerçekleştirilen proje emin adımlarla ilerliyor. Kendisinin yaptığı açıklamaya göre önümüzdeki 2 yıl içinde tüm çalışmalar tamamlanarak, uzay yolculukları başlayacak. Şimdiden yüzlerce kişi büyük meblağlar ödeyerek yerlerini ayırtmış durumda.

Bakarsınız uzay yolculukları yarın öbür gün sıradan tur operatörlerinin programlarına bile girer. Anlaşılan turizmin de geleceği uzayda görünüyor. Fazla söze ne hacet… Bekleyip göreceğiz. Gelecek bizi bekler...

Ancak biz yine de dışarıdaki uzaydan önce, içimizdeki uzay boşluğunu keşfetme yolunda ilerleyelim.

Günün birinde, yeni dünyaları, hatta evrenleri keşfetmek dileğiyle… Unutmayın, hayal etmenin sınırı yok.

Mutluluklar.