Antisemitizm olayları 2010’da daha düşük

Dünya
16 Mart 2011 Çarşamba

Yahudi Ajansı’nın (Jewish Agency) dünyadaki antisemitizmi inceleyen son raporuna göre 2010 yılında meydana gelen olayların miktarı 2009 yılına göre daha düşük. Ancak İsrail Enformasyon ve Diaspora Bakanı Yuli Edelstein’ın da dikkat çektiği gibi “bu durum sevindirmemeli çünkü Dökme Kurşun Operasyonu nedeniyle tüm dünyada antisemitizm 2009 yılında rekor düzeye ulaşmıştı. Değişen bir şey yok” dedi. Jerusalem Post Gazetesi için raporu yorumlayan Yahudi Ajansı yetkilisi Amos Hermon,  İngiltere ve Fransa’da 2009 ile 2010 arasında yaşanan olaylarda %50, Avusturya’da ise %60’a varan bir düşüş yaşandığını belirtti.

Bir saldırının antisemit olarak kabul edilebilmesi için bir çok faktörün bulunması gerektiğini belirten Hermon, antisemit olayların Yahudilere küfretmekten bombalamaya, aşağılamaktan sinagog ve mezarlıkların tahribine kadar çok çeşidi olduğunu belirtti. 2009 yılının İkinci Dünya Savaşı’ndan beri yaşanan en sıkıntılı yıl olduğunun altını çizen Hermon, dünyanın herhangi bir yerinde antisemit bir saldırının yaşanmadığı bir gün geçmediğini hatırlattı.

Güney Amerika’da artan antisemitizme dikkat çeken Hermon, Santiago’da bir sinagogun yağmalanması ve 25 bin kişilik Şili Yahudi Cemaati’nin ölüm tehditleri almasının düşündürücü olduğunu kaydetti. Kuzey Amerika’daki üniversitelerde yaşanan İsrail yanlısı ve İsrail karşıtı grupların çatışmasının 500 bin Yahudi öğrenciyi etkilediğini söyleyen Herman İsrail’i gayrı meşrulaştırma çabaları ile mücadele edebilmek için çalışmaların yoğunlaştırıldığını kaydetti. Hermon ayrıca geçtiğimiz on yıl ile kıyaslandığında Yahudi Cemaatlerine ve kurumlarına karşı yapılan saldırıların ikinci intifada dönemindeki rakamlara yükselmesinin endişe verici olduğunu söyledi.