Marine Le Pen’e tepki

Radio J ile yapılması kararlaştırılan Marine Le Pen mülakatı Yahudi örgütlerinin gösterdiği yoğun tepki üzerine iptal edildi. Aşırı sağcı Front National Lideri Marine Le Pen faşist olarak nitelediği bu tutumu kınadı

Dünya
16 Mart 2011 Çarşamba

Fransız Yahudi Cemaatine yönelik yayın yapan Radio J, son kamuoyu araştırmalarında ilk sırada yer alan ve gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması muhtemel gözüken Marine Le Pen ile bir mülakat yapmayı kararlaştırdı. Antisemit açıklamaları sebebiyle hiçbir zaman Marine Le Pen’in babası Jean-Marie Le Pen’i davet etmemesi ile tanınan radyonun bu habere Yahudi organizasyonları hemen tepkilerini gösterdiler.

Front National (Ulusal Cephe) Partisi’nin antisemit ve ırkçı olduğunu vurgulayan Fransa Yahudi Öğrenciler Birliği (l'Union des Etudiants Juifs de France), daveti tehlikeli ve uygunsuz olarak niteledi. Antisemitizme karşı mücadele veren Antisemiztime Karşı Ulusal Bilinçlendirme Kuruluşu (L'association du Bureau national de vigilance contre l'antisémitisme) ise Yahudi Cemaat mensuplarından çok sayıda şikayet aldıklarını açıkladı.

Marine Le Pen'le yapılacak mülakatı 'haber alma özgürlüğü' gerekçe göstererek savunan Radio J yöneticileri, yoğun baskılara boyun eğmek zorunda kaldılar.  Bu baskıları 'tehlikeli' ve 'haksız' bulan radyo, 13 Mart’ta yapılması planlanan buluşmayı Yahudi Cemaati kurumlarından gelen yoğun tepkiler nedeniyle iptal ettiğini duyurdu.

Radio J’nin mülakatı iptal etmesi üzerine konuşan Marine Le Pen, demokrasi karşıtı ve cumhuriyet karşıtı bulduğunu söylediği bu baskıyı ‘faşist’ olarak niteledi. “Konuşmam engellenerek Front National’in antisemit, ırkçı veya yabancı düşmanı olmadığını göstermem engellendi” dedi.  Le Pen, kendisi yerine Fransa’da Müslüman Kardeşler gibi örgütler aracılığıyla büyüyen gerçek antisemitizm ile uğraşılması gerektiği konusunda Yahudi kurumlarını uyardı.

Fransız Yahudi toplum kuruluşu Crif (Conseil représentatif des institutions juives de France) Başkanı Richard Prasquier ise her ne kadar iki taraf da bu konuda bir taviz vermedi dese de aşırı sağcı bir parti başkanının Yahudi Cemaati’ne ait bir radyo tarafından davet edilmesi kabul edilemez bir simge olduğunu söyledi.