İtamar’da insanlığın öldüğü an

İtamar'da evlerinde uykudayken katledilen beş kişilik Fogel Ailesi, gözyaşları ile binlerce kişinin katıldığı cenaze töreniyle Kudüs'te toprağa verildi

Dünya
16 Mart 2011 Çarşamba

Batı Şeria’nın Yahudi yerleşim bölgesi İtamar’da cuma akşamı bir eve giren Filistinli militanlar katliam yaptı. Uykuda olan Baba Udi Fogel (37), anne Ruth (36), 10 yaşında Yoav, 4 yaşında Elad, 3 aylık Hadas bıçaklanarak katledildi. Eve dönen ailenin kızı tarafından bulunan ailenin pazar günü Kudüs’te yapılan cenazesine binlerce kişi katıldı. Cenazede konuşan İsrail Başbakan Yardımcısı Moşe Ya’alon, İtamar’da yaşanan terörist saldırının İsrail’in varlığına karşı yapıldığını söyledi. “Bu katliamı görünce, ana konunun İsrail’in sınırları veya bir devlete sahip olmak isteyen bir milletin özgürlük çağrısı olmadığını, asıl konunun İsrail’in bu topraklarda var olma hakkı olduğu anlaşılıyor” dedi. Böyle bir durumda güvenlikten bahsetmenin anlamsız olduğunu söyleyen Ya’alon, İsrail’in inşa etmeye ve gelişmeye devam etmesi gerektiğini vurguladı. Merkez Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Avi Mizrahi olayı ağır bir terörist saldırı olarak tanımladı ve gece yarısı uyuyan 3 masum çocuğu ve suçsuz anne babayı öldürenleri korkak, iğrenç katiller olarak tanımladı.  

Netanyahu'dan sert tepki

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Filistin Özerk Yönetimi’nden İtamar katliamını kınamasını isterken ikiyüzlü konuşmalara da son vermesini istedi. Netanyahu “Bütün İsrailliler tarafından genç bir ailenin öldürülmesi sonucu hissedilen öfkeyi belirtmek istiyorum. Kız çocuklarından biri ebeveynlerinin ve kardeşlerinin öldürülene kadar bıçaklandığını gördü. Aile Şabat gecesi uykularında vahşice öldürüldü. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni bir konut inşaatı planı yaptığı için kınamaya davet eden ülkeler, Yahudi bir ailenin öldürüldüğü olay için ağır davranıyorlar. Bu ülkeleri acilen kınama yayınlamaya davet ediyorum. Zayıf ve mırıldanma şeklindeki ifadeler beni hayal kırıklığına uğrattı. Bu terörizmle savaşma yöntemi değil” dedi.

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres “Bu gördüğümüz en zor ve en acı durumlardan bir tanesi. Bu insanlığın kaybolduğunun bir göstergesi. Dünyada bu tarz iğrenç hareketlere izin veren bir inanç ya da din yok. Bu olaya karşı kendimizi teselli edecek söz yok. Bu zor zamanlarda kalbimiz yetimlerle ve İtamar topluluğuyla. Eminim ki güvenlik güçleri katilleri yakalamak ve adalet karşısına çıkarmak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklar” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman yaptığı açıklamada tüm demokratik ülkelerden saldırının şiddetle kınandığını duymak isteğini belirtti. Lieberman, BM Genel Sekreterliği ve BM Güvenlik Konseyi'ne şikâyette bulunulması talimatı verdi. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak da Itamar’da yaşanan olayın çok ciddi olduğunu belirterek, ordunun ve tüm güvenlik birimlerinin, olayın faillerini yakalamak için derhal harekete geçtiklerini belirtti.

Abbas ve Feyyad’dan kınama

Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas, pazartesi günü İsrail Radyosu’na verdiği demeçte İtamar’da yaşanan terör saldırısını kınadı. “Bunu yapanlar insan olamaz” diyen Abbas, 3 aylık minik bir kız bebeğinin öldürülmesinin ve bir kadının bıçaklanmasının kabul edilemez olduğunu, içinde bir parça insaniyet olan birinin bu olayları yapamayacağını söyledi. Netanyahu’yu arayıp başsağlığı dilediğini belirten Abbas, böyle bir saldırının yapılacağından haberi olmadığını, olsa durduracaklarını belirtti. Netanyahu’nun FÖY okul ve camilerinde halkın İsrail’e karşı kışkırtıldığı suçlamasının doğru olmadığını belirten Abbas, Arap dünyasında bir tek FÖY’de camilerde verilen hutbelerin hükümet tarafından onaylandığını hatırlattı. Canilerin yakalanması için İsrail ile ortak soruşturma yürüteceklerini sözlerine eklerken FÖY'de üçüncü bir intifadaya asla izin vermeyeceğini söyledi.

Netanyahu, Abbas’ın İsrail Radyosu’na yaptığı açıklamaların çok önemli olduğunu vurgulayarak tüm Filistin halkının liderlerinin İtamar katliamını kınadığını duyması gerektiğini belirtti. Mahmud Abbas’ı FÖY halkına hitap etmeye davet eden Netanyahu, Filistinlilerin de bu sözleri duymasının şart olduğunu hatırlattı.  FÖY Başbakanı Selam Feyyad Associated Press’e verdiği demeçte, “Şiddet şiddeti meşrulaştırmaz. Kim yaparsa yapsın, kurbanı kim olursa olsun hepsini kınıyoruz” dedi.

Arap milletvekili Knesset’te katliamı kınadı

İsrail parlamentosunun Arap milletvekillerinden Ahmed Tibi, Knesset’te yaptığı konuşmasında İtamar’da yaşanan katliamı iğrenç ve korkunç olarak tanımladı. Tibi, “İtamar’da korkak ve vicdansız bir cani gece bir eve, elinde bıçakla girdi. Kurbanları uyurken izleyip bütün bir aileyi katletti; anne, baba ve çocuklar… Şaşkınlık içindeyim. O an o cani ne düşündü? Uyuyan bebeğin masum yüzünü görüp katlederken o kimin adına bu cinayetleri işledi. Eğer bu olayı gerçekleştirdiği için kahraman sayılacağını düşündüyse hatalıdır. Vicdansız ve korkaktan başka bir şey değildir. Bu olayı Filistin halkı adına gerçekleştirdiğini zannetmesin, çünkü Filistin halkı bu tip insanlardan dolayı utanç duymaktadır” dedi.

Hillary Clinton: “Şoktayız”

Cuma günü İtamar’da gerçekleşen olayla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton derin üzüntü ve şok içinde olduğu söyledi. Clinton, üç masum çocuk ve ebeveynlerinin uykuda öldürülmesinin insanlık dışı bir hareket olduğunu, sorumluların hemen ortaya çıkarılmasının gerektiğini belirtti. 

Türk Dışişleri'nden kınama

Dışişleri Bakanlığı, Batı Şeria'nın Nablus kenti yakınlarındaki Itamar Yahudi yerleşim birimindeki saldırıyı yazılı bir açıklama ile kınadı. "12 Mart'taki saldırıda aynı aileden anne-baba ile aralarında üç aylık bir bebeğin de bulunduğu üç çocuğun öldürülmüş olmasını kınıyoruz. İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşim faaliyetlerinin uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu ancak gerekçesi ne olursa olsun en temel insan hakkı olan yaşam hakkını çiğneyerek masum çocukları hedef alan bu gibi terör eylemleri kabul edilemez" ifadesi kullanıldı.

İsrail yerleşimlerinde 500 eve onay

İsrail Yerleşimler Komitesi, Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerinde 500 evin inşasına onay verdi. Kararın cuma günü İtamar’da gerçekleşen beş kişilik bir İsrailli ailenin katledildiği olaya tepki olarak verildiği düşünülüyor. FÖY Başkanı Mahmud Abbas’ın danışmanlarından Nebil Ebu-Rudaniye bu kararı “kabul edilemez” olarak nitelendirdi. Ebu Rudaniye bu kararın alındığı ruh halinin faydalı olmadığını, barış sürecinin cesur kararlar gerektirdiğini sözlerine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşim çalışmalarını endişe verici olarak nitelendirdi. Açıklamada “İsrail Yerleşimlerinin devamı yasa dışıdır ve doğrudan barış görüşmelerinin devamı için yapılan çalışmaları engellemektedir” değerlendirilmesi yapıldı. ABD, görüşmelerin durmasının iki tarafa, hatta tüm uluslararası topluma zararlı olduğunu belirtti.